Zeepjes, zeepjes en nog eens zeepjes

Met haar zelfgemaakte, natuurlijke huidverzorgingsproducten staat masterstudent Anita van der Bos één keer per maand op het plein voor het Harmoniegebouw. Ook aanstaande zaterdag 14 mei, tijdens het vijfjarig jubileum van de Ommelander Markt. ‘Ik begon in juni met zeepjes maken en was meteen verslaafd!’

‘Forest Fragrances’, zo valt op een groot doek achter haar marktkraam te lezen. Voor de neus van de 26-jarige Anita van der Bos staan zeepjes, scrubs, badzout en andere huidverzorgingsproducten in allerlei soorten en maten uitgestald. Het begon ooit als een hobby voor de studente, die ook nog tijd heeft om twee researchmasters te volgen: godsdienstwetenschappen en filosofie.

‘Eigenlijk begon ik met tuinieren, maar dat ging faliekant verkeerd’, lacht ze. ‘Op dat moment was ik bezig met suikervrij leven en las ik veel etiketten. Toen ik een keer onder de douche stond, viel mijn oog op het etiket van de shampoo. Ik dacht: ‘Dat moet toch anders kunnen.’ Toen ben ik gaan googelen en youtuben.’

Zeep verschimmelt niet

De instructiefilmpjes hadden hun uitwerking. Voorraden met basisproducten werden ingeslagen en na wat gepuzzel had Van der Bos haar eerste recept klaar. ‘Toen was het zoeken naar regels. Je moet je producten laten testen, het moet veilig zijn. Maar in Nederland kost dat heel veel geld, voor één recept ben je al honderd euro kwijt.’

Van der Bos kwam, dankzij haar zoektochten op internet, erachter dat het in Engeland een stuk goedkoper kon. ‘Nu heb ik een licentie voor een basisrecept dat ik in acht varianten mag uitbreiden, voor 179 pond. Dat is veel voordeliger.’ De ontwikkelingskosten hakten er echter in: ‘Ik denk dat ik 3000 euro heb uitgegeven. Ik kan niet anders dan verkopen om mijn hobby te onderhouden.’

Haar eerste markt was met WinterWelVaart, aan de Hoge en Lage der A. ‘Ik had wel in een winkel gewerkt, maar nu stond ik met een kraam met eigen producten. Natuurlijk had ik veel te veel voorraad, gelukkig verschimmelt zeep niet.’

‘Als ik bezig ben met zeep maken, moet zelfs mijn vriend de kamer uit’
Wie denkt dat voor het maken van zeep een heel laboratorium nodig is, heeft het mis. Van der Bos werkt gewoon in dezelfde keuken als waar ze ’s ochtends een eitje bakt. ‘Ik denk wel dat ik de schoonste keuken van Groningen heb. Als ik met het maakproces bezig ben, mogen er geen etenswaren in de buurt zijn. Ik mag ook geen huisdieren hebben. En op dat moment moet zelfs mijn vriend de kamer uit. En dan komen de weegschaal, de verschillende soorten olie en andere natuurlijke materialen tevoorschijn. In totaal beschik ik over zes mallen, daar kan ik dertig zeepjes per stuk uit halen.’

Ontspanning

Meermaals per maand staat ze op een markt. Samen met haar vriend fietst ze naar de locatie, aan het eind van de dag helpt hij haar weer de spullen op te bergen. ‘Hij zei nog zo: laat het niet uit de hand lopen!’ Toch lukt het de opgewekte Van der Bos om haar passie te combineren met twee researchmasters: ‘Het valt goed te combineren. Ik denk dat in Forest Fragrances zo’n vier uur per week zit, al komt daar de voorbereidingstijd nog bij. Ach, voor mij is het mijn ontspanning. Het is goedkoper dan therapie.’

Komend weekend staat ze op de jubileumeditie van de Ommelander Markt. ‘Veel internationals weten me al te vinden, Nederlandse studenten komen minder. Ik weet niet waarom dat zo is. Ik hoop dat het zaterdag druk wordt. Er wordt live gekookt en de marktkramers dragen klederdracht. Bovendien is er voor de gelegenheid een speciale bierkraam. Mocht het toch niet lopen, dan ga ik daar wel bij staan!’

IMG_4429

 

10-05-2016