Wytze leert tentamen als ontspanning

Verse archeologiestudent Wytze de Jong won goud plak op het nationaal kampioenschap judo. Hij beschouwt tentamen leren als goede afleiding bij de voorbereiding voor zo'n toernooi.

Dit was niet de eerste keer dat je Nederlands kampioen werd, hè?

‘Dat klopt. In 2010 werd ik ook Nederlands kampioen. Na mijn eindexamen wilde ik aanvankelijk een jaar rust, of reizen. Uiteindelijk had ik acht jaar over de middelbare school gedaan door de sport. Maar toen werd ik Nederlands kampioen en besloot ik daar mijn tijd in te steken. Ik werd voor het Nederlandse team geselecteerd om naar grote toernooien te gaan en uiteindelijk reis je dan óók, dacht ik. En dat was ook zo. Ik kwam in 2011 in Rusland en heb het EK gedaan. Uiteindelijk ben ik daar zevende geworden in mijn klasse.’

Was je daar tevreden over?

‘Jawel. Maar het was ook een zware periode. Mijn vader kwam te overlijden en dat ik toch nog zevende ben geworden… En afgelopen jaar kampte ik met een heupblessure, die veel problemen heeft gegeven. Dat ik nu weer Nederlands kampioen ben is een mooie beloning na een periode van hard werk en revalidatie. Ik hoop dat ik na dit toernooi me verder kan ontwikkelen, dat ik weer word uitgezonden.’

Toch kies je er juist nu voor om te gaan studeren. En dan geen bewegingswetenschappen, maar archeologie?

‘Aanvankelijk heb ik er wel aan gedacht om iets met sport of beweging te gaan studeren. Maar dit komt al vanuit mijn jeugd. Ik heb spontaan gekozen. In was er altijd al door geïntrigeerd. Dan stond ik als kind te graven in de tuin. Dus ik besloot iets te gaan doen wat ik leuk vind en niet iets waar ik per se geld mee kan verdienen.’

Je studieadviseur zei dat je je tentamen leerde als afleiding voor het toernooi…

‘Klopt. Ze zeggen dat rust de beste voorbereiding is, maar je kunt net zo goed een boek lezen. Daar kan ik ook ontspanning in vinden! En als het ene goed gaat, gaat het andere dat ook.’

 

22-10-2013