Welterusten

De Tip van Tim, hoe kon je ooit zonder? Wat moet je doen als je slecht slaapt?

Beste Tim, 

Ik slaap erg slecht, wat moet ik doen om beter te slapen?

Jasmijn

 

Beste Jasmijn,

Een goede nachtrust bevordert zowel je algehele gezondheid als prestaties in de collegebanken en sportschool. Bovendien word je er ook, hoe gek dat ook klinkt, beter van in bed. En nee, dan heb ik het niet alleen over seks, iedereen denkt ook altijd alleen maar aan seks! Afijn, menig student denkt immuun te zijn voor de gevolgen van slaaptekort. Feestje hier, feestje daar, deadline de dag daarop, het moet allemaal maar kunnen.

Maar daar lig je dan onder de dekens, om half 12 ‘s avonds, net nu je eens een keer op tijd wil opstaan. Over acht uur. Over zes uur. Over vier uur. Toch maar even een appje naar je studiemaat: ‘Kom wat later naar de UB morgen. Koffie om half 1 dan?’ Weg goede voornemens, weg halve studiedag.

Naar bed, naar bed, zei Duimelot. Dat klinkt dan meteen wel weer heel drastisch, maar het is lang geen gekke suggestie. Zo’n bed is echt ideaal voor slaap: zacht, warm, donker. Alles wat je nu nog moet doen is stoppen met denken dat je nu nog 7 uur en 23 minuten hebt tot de wekker gaat. 22 minuten. En niet aan je aankomende tentamens denken, of je studieschuld, vooral niet aan je studieschuld!

De lijst met tips om beter te slapen is erg lang. Geen telefoon-, tv- of computerschermen meer twee uur voor je gaat slapen (of met een app die blauw licht blokkeert, zie dit artikel). Geen alcohol of drugs gebruiken. Goed eten. Voldoende sporten. Minder koffie. Op vaste tijden naar bed gaan en opstaan. Kortom, allemaal dingen die je toch niet of maar half gaat doen omdat ze zo kenmerkend zijn voor het braafburgelijke grotemensenbestaan waar we allemaal nog zo lang mogelijk mee willen wachten. Maar uiteindelijk moet je ergens beginnen: naar bed, naar bed.

Maar eerst nog wat eten, zei Likkepot…

Eet smakelijk!

Heb je ook een vraag aan Tim? Mail dan naar [email protected]

 

28-05-2015