Weekendtips

Lekker op stap of blijf je fijn achter je laptop? Wat het ook wordt, je krijgt van de UK iedere week een handjevol uitgaans- en lifestyletips om je niet te vervelen!

De Koe

Dit weekend staan er een paar mooi theatervoorstellingen in de stad. In het Grand Theatre staat vrijdag bijvoorbeeld De Koe. Theatergroep De Koe noemt zichzelf een laboratorium waar op hedonistische wijze onderzoek, experiment en vernieuwing wordt bedreven. Ze zijn eigenlijk een collectief van scheppende kunstenaars die voor het grootste deel eigen teksten spelen. Ook in dit geval. Olga is een nieuw stuk gebaseerd op de biografie, briefwisseling en korte verhalen van Tsjechow. Tsjechow is altijd goed. En Tsjechow van De Koe zal zeker bijzonder zijn.

De Koe

Stoner

Hou je wat minder van het experiment maar heb je wel zin om naar een mooie voorstelling te gaan, dan kun je vrijdagavond ook nog naar Martiniplaza. Daar staat de theaterversie van het boek Stoner van Bos theaterproducties. De roman kwam in 2012 uit en werd bejubeld door de pers. Stoner vertelt het hartverscheurend mooie levensverhaal van een arme boerenzoon die docent literatuur aan de universiteit wordt. Heb je zin in een avondje lachen dan zit je hier verkeerd. Grappig is het zeker niet. Regisseur Ursul de Geer zegt over de voorstelling: ‘Stoner is een ode aan de liefde. Prachtige dialogen, aangrijpende conflicten en vertederende scènes; een parel op het toneel.’

 

Kirsten van Teijn

Heb je wel zin in een avondje lachen? Laat je dan eens verassen door de winnaar van het Groninger Studenten Cabaret 2013 Kirsten van Teijn. Ze staat nu met haar eigen voorstelling Heilloos in het Vrijdagtheater ( voorheen Prinsentheater). Kirsten van TeijnHeilloos is een muzikale cabaretvoorstelling over waar je vandaan komt en waar je je heil vindt. Kirsten is een echte Heiloo’se en groeide op tussen de koeien en de schapen in het Noord-Hollandse dorp. In het juryrapport uit Groningen wordt ze omschreven als: ‘Een assertieve idioot die de radeloosheid tot kunst heeft verheven.’

 

Pernikkel, Smaeck

Een avondje uit begint natuurlijk met lekker uit eten gaan. Er zijn in de stad een paar leuke nieuwe eettentjes bij gekomen. Ik licht er twee voor jullie uit: Pernikkel en Smaeck. Bij Smaeck kun je overdag terecht voor allerlei lekkere zoetigheden waaronder de fijne Franse macarons. Maar ‘s avonds kun je er naar toe voor fine dining. Eigenaar Andre Hayasaki komt notabene uit Stadskanaal maar is niet van ambitie gespeend. Hij werkt zelfs voor topchef Heston Blumenthal. En nu is hij voor zichzelf begonnen. Een plek waarvan je weet dat je bij elk bezoek verrast wordt door bijzondere smaken.

Mooi woord Pernikkel. Pernikkelen is Vlaams voor smachten. Wat is het in Groningen? Lokaal, lekker, simpel en niet te duur eten in een hippe omgeving. Mooi retro meubilair in een open en lichte ruimte. En het eten? Je zult niet zo verrast worden als bij Smaeck maar goed en lekker is het wel. Probeer vooral eens de notenplank met een glaasje muscat. Lekker!

 

 

 

 

06-02-2015