Waar luistert Patrick Bos naar?

Van wat voor muziek hou je? En wat zijn je favoriete nummers? Die vragen stelt de UK  iedere week aan een willekeurige medewerker of student. Hun playlist hoor je op Spotify.

Patrick Bos is promovendus bij sterrenkunde. Hij doet vooral onderzoek naar clusters van sterrenstelsels en hun relatie tot de rest van de grote schaal structuur van het heelal. Daarnaast houdt hij zich ook nog bezig met donkere energie en röntgenwaarnemingen van clusters van sterrenstelsels.

Toelichting van Patrick bij de liedjes

Beatles – Here comes the sun

‘Heerlijk positief liedje, word ik erg blij van.’

Otis Redding – Sitting at the dock of the bay

‘Zelfde eigenlijk als bij de Beatles, maar nog met de toegevoegde waarde dat ik in Sausalito ben geweest waar het liedje geschreven is. Dat geeft me er ook nog een beeld bij.’

Novastar – All day long

‘Hiermee duik ik meer de melancholie in. Ik vind de stem van die gast op dit album gewoon heel fijn, hoog, laag, luid, zacht, mooi gezongen, waarbij de betekenis van de tekst wat mij betreft totaal ondergeschikt is aan de klank ervan. Het raakt een snaar, zonder per se direct opdringerig ergens over te gaan. Kan er ook aan liggen dat ik gewoon überhaupt niet probeer te begrijpen wat ie zegt en dus vooral focus op de klank, maar goed..’

Daniël Lohues – Zowat Altied Bijna

‘Ik vind Lohues gewoon geweldig. Hij houdt z’n teksten lekker basaal en oprecht. En daarnaast spreekt ie (ongeveer) mijn taal, dus zet hem graag op als ik een week of wat in het buitenland ben. In dit liedje gaat het over iemand die overleden is, maar die hij nog steeds elke avond even (bijna) ziet. Een beetje gek, maar dat weet ie dan zelf ook wel weer. Een oprecht liedje over hoe emotie en ratio prima samen kunnen bestaan.’

Radiohead – Street Spirit (Fade out)

‘Radiohead moest er ook gewoon in. Ik had (net als bij Lohues) zo 5 andere liedjes kunnen kiezen, maar als ik ze dan op een rij zet neig ik toch altijd richting de wat melancholischere exemplaren.’

Triggerfinger – My baby’s got a gun

‘Triggerfinger staat sinds ik ze ontdekt heb al een paar jaar prominent in mijn playlists. Dit specifieke nummer is nog weer iets duisterder, maar zit in feite een beetje in hetzelfde thema als Lohues, een beetje dat gestoorde. De zelfmoordpoging van z’n “baby” en alle wanhoop daaromheen. Geen idee of dit echt gebeurd is, maar ik vind de emotie overtuigend.’


Tool – 10,000 days (Wings for Mary pt. 2)

‘Dit liedje draai ik al een hele tijd, maar vind ik nog steeds erg mooi. Beetje lang, maar de opbouw die erin zit vind ik erg mooi. Het verhaal erachter is ook wel indrukwekkend, gaat kennelijk over de dood van de moeder van de zanger die eerder al verlamd was geraakt. Die hele situatie, daar is ie boos om en dat hoor je wel. Ook hier geldt trouwens weer: Tool heeft nog veel meer moois gemaakt, maar dit raakt me het meest.’

Machine Head – Descend the Shades of Night

‘En weer een liedje over de dood! Het laatste hoor ;-). Eigenlijk een vrij simpel verhaal, maar ik vind het gewoon een mooi liedje, lekker energiek toch wel, goed voor op de fiets, kun je mooi doortrappen. Overigens is daarvoor Bulldozer van het album Hellalive nog iets geschikter…’

Foo Fighters – February Stars

‘Nog een van m’n favoriete bands. Een stuk positiever en opgewekter weer, geeft veel energie. Wat betreft energie is Breakout misschien een nog beter voorbeeld.’

Tenacious D – Deth Star

‘Tenacious D heeft vooral veel humor, maar de muziek is daarnaast ook nog eens prima te pruimen. Ik had hier net zo goed Roadie, Wonderboy, Low Hanging Fruit, 39, Kikapoo, Tribute of City Hall kunnen kiezen. Het maakt niet zoveel uit, het is allemaal grappig en lekker.’

Radiohead – Sit down. Stand up

‘Deze is naast Street Spirit ook zeker het noemen waard. Een lekker hypnotiserend liedje, goed voor tijdens het werk of op een regenachtige dag om de sfeer even extra aan te zetten. Dat laatste geldt  trouwens voor zo’n beetje alles van Radiohead en zeker voor het album Hail to the Thief waar dit liedje van komt.’

De Jeugd van Tegenwoordig – Centje Centje

‘Dit nummer heeft ook weer zo’n lekker hypnotiserende opbouw, maar daarnaast heeft De Jeugd ook gevoel voor humor.’

Mooiste liefdesliedje?

Stay with me van Houses. Die hebben we op onze bruiloft in het stadhuis op de achtergrond gedraaid. We hadden deze band ontdekt in het voorprogramma bij het optreden van een andere band en hebben meteen hun album gekocht en stuk gedraaid (ondanks dat het maar 5 nummers waren). 

 

 

 

 

 

 

 

 

07-04-2014