Vrijwilliger gaat bij rechten in Leiden tentamen nakijken

Vrijwilliger gaat bij rechten in Leiden tentamen nakijken

In ‘Intussen elders’ verzamelen we opmerkelijk nieuws van andere universiteiten. Deze week: De werkdruk bij rechten in Leiden is zo hoog dat de faculteit vrijwilligers wil inschakelen om tentamens na te kijken.
Samengesteld door Rob Siebelink
20 november om 13:25 uur.
Laatst gewijzigd op 22 november 2020
om 16:22 uur.
november 20 at 13:25 PM.
Last modified on november 22, 2020
at 16:22 PM.

Uni Utrecht verbaasd over hoge ‘no show’

Net als op andere universiteiten zijn veel colleges en werkgroepen op de Universiteit Utrecht alleen online. Maar voor de colleges die de uni wel offline geeft, komt vaak niemand opdagen, student noch docent. Vier van de tien ingeroosterde fysieke onderwijsactiviteiten zijn er helemaal niet, schrijft het Utrechtse universiteitsblad DUB.

Het was veel mensen al opgevallen dat het stiller en rustiger in de gebouwen van de UU was dan op basis van de roostering mocht worden aangenomen. De universiteit weet niet hoe dit komt.

Mogelijk dat een groot deel van het fysiek bedoelde onderwijs uiteindelijk toch online wordt omdat studenten of docenten in quarantaine moesten, denkt de universiteit die de de zaak verder zal onderzoeken.

‘Vrijwilliger inzetten is broodroof’

De rechtenfaculteit van de Universiteit Leiden wil vrijwilligers inzetten om tentamens na te kijken en studenten te begeleiden als zij hun scriptie schrijven. Reden is de hoge werkdruk onder docenten.

Het idee werd gelanceerd door hoogleraar civiel recht Willem van Boom. Hij kreeg direct steun van rector Carel Stolker van Leiden die het een ‘geweldig initiatief’ vindt.

Maar niet iedereen is blij met het plan en de steun van de rector. Andere academici noemen het ‘broodroof’. ‘Een bestuurder moet niet blij zijn als er op zo’n manier gelapt moet worden’, en ‘Onbezoldigde vrijwilligers moeten niet zoiets gevoeligs doen als correctiewerk’.

‘Niet alleen zijn er door de coronacrisis meer eerstejaars bijgekomen in september, maar onze zittende studenten hebben door de crisis niks anders te doen dan studeren. Dus onze tweede- en derdejaars bachelorstudenten en masterstudenten maken veel meer aanspraak op onderwijs, tentamens en scripties’, zegt Willem van Boom in de Leidse universiteitskrant Mare.

De hoogleraar heeft niet zo veel boodschap aan de kritische reacties. ‘Ik heb een heel praktisch probleem dat ik als leidinggevende voor mijn staf moet oplossen, en het wordt vervolgens gekaapt door de politieke discussie over onderfinanciering van het onderwijs.’

Op de fiets naar Universiteit Twente

De Universiteit Twente wil dat in 2023 10 procent meer medewerkers op de fiets stapt om naar het werk te gaan. Uit een analyse van postcodes blijkt dat driekwart van het UT-personeel binnen een straal van vijftien kilometer van de campus woont.

Een prima afstand om met de fiets af te leggen, zegt duurzaamheidsfunctionaris Brechje Maréchal tegen U-Today. ‘Zeker gezien de ontwikkelingen van de afgelopen jaren met de beschikbaarheid van e-bikes en speed-pedelecs.’

Het woon-werkverkeer zorgt samen met het zakelijk verkeer voor een belangrijk deel van de CO2-uitstoot van de UT (samen ruim 30 procent). ‘Daarom denken we dat we veel kunnen winnen als meer mensen de fiets pakken. We zullen ondersteuning bieden, door middel van goede faciliteiten, aantrekkelijke regelingen en het stimuleren van initiatieven.’

Abonneer
Laat het weten als er

De spelregels voor reageren: blijf on topic, geen herhalingen, geen URLs, geen haatspraak en beledigingen. / The rules for commenting: stay on topic, don't repeat yourself, no URLs, no hate speech or insults.

guest

0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties