Advertentie

Vlag Academiegebouw halfstok voor vermoorde Franse leraar

Vlag Academiegebouw halfstok voor vermoorde Franse leraar

De Nederlandse vlag wappert maandag halfstok voor het Academiegebouw. De RUG betuigt zo steun aan Frankrijk, waar alle scholen hetzelfde doen om de moord op leraar Samuel Paty te herdenken.
2 november om 16:03 uur.
Laatst gewijzigd op 22 november 2020
om 16:22 uur.
november 2 at 16:03 PM.
Last modified on november 22, 2020
at 16:22 PM.

Door Emily Zaal

2 november om 16:03 uur.
Laatst gewijzigd op 22 november 2020
om 16:22 uur.

By Emily Zaal

november 2 at 16:03 PM.
Last modified on november 22, 2020
at 16:22 PM.

Emily Zaal

Student-redacteur
Volledig bio
Student editor
Full bio

Paty werd op 16 oktober op straat onthoofd, omdat hij in zijn les over censuur een spotprent van de profeet Mohammed uit het satirische blad Charlie Hebdo liet zien. Terroristen pleegden in 2015 een aanslag op de redactie vanwege de publicatie van die spotprenten. Op de dag dat Paty werd vermoord, stonden de verdachten van de aanslag voor de Franse rechter.

Onderwijsministers Arie Slob (CU) en Ingrid Van Engelshoven (D66) vroegen vrijdag of Nederlandse scholen uit solidariteit ook een moment konden nemen om stil te staan bij de moord. Ze benadrukten daarbij onder meer het belang van de vrijheid van meningsuiting op scholen.

Essentieel

‘De minister roept ertoe op, maar wij als universiteit vinden sowieso dat het heel belangrijk is’, zegt Jorien Bakker, woordvoerder van de RUG. Hoewel Frankrijk wellicht ver van huis lijkt, is vrijheid van meningsuiting ook voor de universiteit essentieel, stelt ze. ‘Het is belangrijk dat wij, als onderdeel van het onderwijssysteem, onze solidariteit laten zien. En dit steunen wij als RUG van harte.’

De universiteit betuigt niet alleen steun met een vlag. ‘Zodra het donker wordt, willen we de drie Franse kleuren op het Academiegebouw laten schijnen’, zegt Bakker. Als de zon ondergaat moet een vlag namelijk worden gestreken. 

English

Geef een reactie

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

English