Vierde Nacht zorgt weer voor lange rijen

Dominee Gremdaat, DNA-isoleren een orgel aansturen met een fiets. Tijdens de Nacht van de Kunst en Wetenschap was er afgelopen zaterdag weer van alles te doen in de binnenstad van Groningen. Smoothies maken met een fiets en zelf je DNA isoleren.

 

DNA isoleren. Trots laat Martijn Zwama, masterstudent biomolecular science een buisje zien met daarin een troebel wolkje in een vloeistof dat op water lijkt. ‘Wij hebben ons DNA geïsoleeerd. Ja, het is inmiddels wat samengeklonterd.’

In het Universiteitsmuseum werd hem gevraagd wat zout water in zijn mond te doen en dat uit te spugen in het buisje. ‘Daar werd dan zeep en ethanol bijgedaan en dan drijft je DNA zo omhoog’, vertelt Martijn.

Voor Martijn en vriendin Marlies Oomen is het een hoogtepunt van de avond. ‘En het Teslatheater, dat was ook heel leuk.’

Uitverkocht

De voorstelling in der Aa-kerk draaide drie keer uitverkocht met lange rijen voor de deur. ‘Wij waren naar de voorstelling van half 12. Het was een theatervoorstelling waarbij een Tesla-transformator word gebruikt om muziek te maken van elektriciteit’, vertelt de derdejaars studente biologie. ‘En we hebben met een blender op de fiets een smoothie gemaakt,’ lacht ze. ‘Er zaten nog wel flinke brokken appel in, want ik verstoorde het debat dat in der Aa-kerk bezig was een beetje met mijn geblender.’

De fiets is een terugkerend thema tijdens de Nacht. In der Aa-kerk kun je naast een blender ook een orgel aansturen met een fiets. Op het Broerplein heb je de fiets nodig om via een dynamo elektriciteit te geven aan een muziekinstallatie en een Wii-controller. En in het Academiegebouw kun je je telefoon opladen door een paar minuutjes te trappen.

Voor geschiedenisstudent Koos Tervooren begint de avond in het Academiegebouw met Dominee Gremdaat. De grappenmaker met de stem van Bert uit Sesamstraat praatte over energie. Dat was immers het thema van de Nacht. Over mensen met veel energie en weinig energie: ‘Dan moeten mensen met veel energie hun volle accu lekker in de lege accu steken van de mensen met weinig energie’. Lekker dubbelzinnig. ‘Echt goede grappen,’ meent Koos.

Hij vertelt dat hij daarna in der Aa-kerk rauwe chocoladetaart heeft geproefd. ‘Dat was wel lekker.

Beetje ondefinieerbaar. Heel puur met ook iets zoets erin. In der Aa-kerk kun je naast de rauwe chocoladetaart allerlei rauwe balletjes van noten en fruit krijgen. En lekkere biologische speciaalbiertjes.

Tentenkamp

Achter der Aa-kerk nemen Koos en vriendin Inge de Weerd een kijkje bij het Oude Postkantoor. Voor de gelegenheid is de ruimte omgetoverd tot een hotel, waar gasten hebben geboden om te kunnen logeren in de verschillende kamers ontworpen door Groningse kunstenaars. Van een tentenkamp rond een kampvuur van televisies tot een kamer gemaakt van alleen maar dekens. ‘Ja, heel leuk,’ stelt studente Internationaal en Europees Recht Inge. ‘Je komt hier toch niet zo vaak.’

Nog even langs bij de Usva. Een achterbaanrit door het INTheater, dat spreekt me wel aan. Helaas, een rij van ruim een uur. Ik hou het snel voor gezien. Nog even langs Minerva, het Groninger Museum, waar ik de laatste twee nummers van Groningse folkband VENcE meepik en de UB, waar de avond in stijl wordt afgesloten met Groningse electropopsensatie Krause. Al met al, een energiek avondje. De accu is leeg.

03-06-2013