Vicedecaan GMW voor nieuwe onderwijspartij op lijst Tweede Kamer

Vicedecaan GMW is lijstduwer voor nieuwe onderwijspartij

Klaas van Veen staat tijdens de Tweede Kamerverkiezingen in maart op de kieslijst van de nieuwe partij NLBeter. De vicedecaan van de Faculteit Gedrags- en Maatschappijwetenschappen (GMW) hoopt dat professionals uit het onderwijs en de zorg wél een verschil kunnen maken in beleid.
11 januari om 16:35 uur.
Laatst gewijzigd op 13 januari 2021
om 10:04 uur.
januari 11 at 16:35 PM.
Last modified on januari 13, 2021
at 10:04 AM.
Avatar photo

Door Thijs Fens

11 januari om 16:35 uur.
Laatst gewijzigd op 13 januari 2021
om 10:04 uur.
Avatar photo

By Thijs Fens

januari 11 at 16:35 PM.
Last modified on januari 13, 2021
at 10:04 AM.
Avatar photo

Thijs Fens

Freelancejournalist Volledig bio Freelance journalist Full bio

Waarom heb je je verkiesbaar gesteld?

‘In de kerstvakantie werd ik gebeld door een goede vriend van me, die zelf als nummer twee op de lijst staat. Ik dacht eerst dat hij een grap maakte, maar hij bleek serieus te zijn. Toen ik hoorde waar de partij voor stond, raakte ik enthousiast. Ik kan wel kritiek blijven uiten en blijven roepen, maar als je iets wil veranderen, dan moet je meedoen. Het is tijd voor actie.’

Waar staat de partij precies voor?

‘NLBeter wil de urgente problemen rondom onderwijs, zorg en leefomgeving aanpakken. Het aantrekkelijke van deze partij is dat de verkiesbare mensen rechtstreeks uit het veld komen. Het zijn echt professionals die weten waar ze over praten. We hebben de ervaring. We weten hoe het werkt, want we zijn er dagelijks mee bezig. Het is een mooi project dat echt een ander geluid kan laten horen.’

Wat kun jij toevoegen aan de partij?

‘Ik heb de afgelopen vijfentwintig jaar veel onderzoek gedaan naar de manier waarop onderwijs zo kan worden georganiseerd dat leerlingen goed kunnen leren en docenten goed kunnen werken. Op beleidsniveau denk ik een bijdrage te kunnen leveren. Samen met docenten en scholen kunnen we ons geluid veel sterker laten horen.’

Ga je ook campagne voeren?

‘Dat is wel de bedoeling. Op de universiteit vind ik dat wat ingewikkeld, gezien mijn rol als vicedecaan. Ik wil dat niet mengen met elkaar. Maar ik wil er zeker landelijke aandacht voor vragen, door bijvoorbeeld stukken in de krant te schrijven. Dat doe ik nu ook al. Maar ik ben in principe gewoon lijstduwer. Ik sta niet voor niets op nummer dertien. Ze wilden me eerst op nummer vijf zetten, maar dat vond ik toch net iets te gek. Het is niet de bedoeling dat ik daadwerkelijk in de Tweede Kamer terecht kom. Ik heb twee jonge kinderen, dus dit is niet het ideale moment om de politiek in te gaan.’

Maar wat als je nou wel genoeg stemmen binnenhaalt?

‘Dan gaan we! Als je meedoet, moet je ook je verantwoordelijkheid nemen. Dan gaan we ook voor het hoogst haalbare: minister van Onderwijs, haha. Als je echt dingen wil veranderen, moet je niet terugdeinzen. Het thuisfront steunt me gelukkig ook. Ze merken dat ik er heel enthousiast van word. Ik heb GMW inmiddels ook geïnformeerd. Als mensen me uit Groningen weg willen hebben, moeten ze vooral op me stemmen. Als de hele faculteit nu ineens op me gaat stemmen, weet ik hoe laat het is!’

Engels

1 REACTIE

Abonneer
Laat het weten als er

De spelregels voor reageren: blijf on topic, geen herhalingen, geen URLs, geen haatspraak en beledigingen. / The rules for commenting: stay on topic, don't repeat yourself, no URLs, no hate speech or insults.

guest

1 Reactie
Meest gestemd
Nieuwste Oudste
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties