UvA weer opgeschrikt door docent die grenzen overschrijdt

UvA weer opgeschrikt door docent die grenzen overschrijdt

In de rubriek ‘Intussen elders’ verzamelen we (opmerkelijk) nieuws van andere universiteiten. Deze keer onder meer: UvA opnieuw opgeschrikt door grensoverschrijdend gedrag van een docent.
Samengesteld door Rob Siebelink
19 juni om 12:02 uur.
Laatst gewijzigd op 22 november 2020
om 16:21 uur.
juni 19 at 12:02 PM.
Last modified on november 22, 2020
at 16:21 PM.

Docent UvA weg na grensoverschrijdend gedrag

Twee jaar geleden ging het mis en nu weer. Studenten van de master Conserveren en Restaureren aan de Universiteit van Amsterdam (UvA) hebben, zo blijkt nu pas, jarenlang aan de bel getrokken over grensoverschrijdend gedrag door een docent.

Die maakte seksueel getinte opmerkingen en raakte studenten ongepast aan. De UvA wist ervan maar deed niks, althans niet in de ogen van de slachtoffers. Dat meldt NRC Handelsblad.

In 2019 kreeg de docent wel een officiële waarschuwing van decaan Fred Weerman van de faculteit Geesteswetenschappen. Uit onderzoek van NRC blijkt dat eerdere klachten over hem niet waren gedocumenteerd. Ook werden in twee interne onderzoeken die de faculteit vorig jaar liet uitvoeren de slachtoffers niet gehoord.

‘Wat hij deed was niet te tolereren. Maar we hebben ook een zorgplicht naar de docent. We kunnen iemand niet zomaar voor de bus gooien’, verdedigt de decaan het beleid van de UvA in NRC. De studenten wilden geen formele klacht indienen, omdat dit niet anoniem kan en ze bang waren voor de gevolgen.

De docent in kwestie heeft ontslag genomen naar aanleiding van de berichtgeving. In de universiteitskrant Folia van de UvA geven collegevoorzitter Geert ten Dam en decaan Fred Weerman een interview over de kwestie.

Uitslag verkiezingen uitgesteld na beveiligingslek

De UvA wacht nog met het bekendmaken van de uitslag van de laatste verkiezingen voor de studentenraad. Dat doet ze na publicatie van verhalen in UKrant en Folia over een beveiligingslek in de stemomgeving, zo besliste het Centraal Stembureau van de Amsterdamse universiteit.

Uit onderzoek blijkt dat er een beveiligingslek zit in de stemapplicatie die de UvA gebruikte bij de studentenraadsverkiezingen. WebElect gebruikte een zeer basale encryptie, waardoor het mogelijk was om met een simpel script toegang tot accounts van verschillende studenten te krijgen.

De RUG doet ook zaken met WebElect en volgens het onderzoek van Folia was het gemakkelijk om met dat script toegang te krijgen tot enkele tientallen RUG-accounts. De uitslag van de verkiezingen in Groningen blijft volgens de RUG gewoon geldig.

Maastricht wil weten of student komt

Alle huidige en aankomende studenten van de Universiteit Maastricht krijgen binnenkort een enquête met de vraag of ze na de zomer fysiek naar Maastricht komen. UM heeft nu geen idee en wil een inschatting maken, zodat ze ook kan bepalen welke maatregelen nodig zijn vanwege de coronacrisis.

Hoeveel studenten kan de Universiteit Maastricht echt verwachten? Hoeveel willen er on campus studeren? ‘Dat is vooral belangrijk voor de faculteiten die nu bezig zijn met het ontwerpen van onderwijsmodellen’, zegt de Limburgse uni in de universiteitskrant Observant.

Het geeft ‘een beter gevoel’ om te weten of er achtduizend of tweeduizend studenten van plan zijn naar de stad te komen, aldus UM.

Abonneer
Laat het weten als er

De spelregels voor reageren: blijf on topic, geen herhalingen, geen URLs, geen haatspraak en beledigingen. / The rules for commenting: stay on topic, don't repeat yourself, no URLs, no hate speech or insults.

guest

0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties