UvA en HvA doelwit hackers, verdedigingslinie werkt

UvA en HvA doelwit hackers, verdedigingslinie werkt

In ‘Intussen elders’ verzamelen we nieuws van andere universiteiten. Deze week: Hackers voeren een aanval uit op de ICT-systemen van de UvA en HvA.
Samengesteld door Rob Siebelink
19 februari om 14:19 uur.
Laatst gewijzigd op 19 februari 2021
om 14:19 uur.
februari 19 at 14:19 PM.
Last modified on februari 19, 2021
at 14:19 PM.

Wageningen: stuur ons muggen

Hartje winter, maar toch muggen. In 2014 en 2015 gebeurde dat ook en nu is het weer raak: muggenoverlast. Irritant voor velen, interessant voor onderzoekers. De Wageningen University & Research (WUR) roept daarom mensen op dode steekmuggen te fotograferen en in te sturen. Een dode mug insturen kan ook. De WUR meldt niet hoe platgeslagen het steekbeest mag of moet zijn.

De laatste weken meldden tientallen mensen via de website muggenradar.nl dat ze veel last van muggen hadden. In 2014 en 2015 ging om een variant van de gewone huissteekmug die het liefst zoogdieren bijt, niet in winterrust gaat en gebruikmaakt van ondergrondse broedplaatsen zoals kruipruimtes met water.

Cyberaanval op UvA en HvA

Hackers hebben woensdag een aanval uitgevoerd op de ICT-systemen van de Universiteit van Amsterdam (UvA) en de Hogeschool van Amsterdam (HvA). Beide instellingen delen voor een groot deel dezelfde systemen. Het gaat om professionele hackers die uit zijn op financieel gewin, citeert het universiteitsblad Folia de UvA.

De cyberaanval lijkt op die van de Universiteit Maastricht (UM) in de kerstvakantie van 2019. Hackers wisten na een maandenlange voorbereiding gijzelsoftware te installeren op de servers van de universiteit, die ontoegankelijk werden voor medewerker en student. UM betaalde naar verluidt bijna twee ton losgeld.

Volgens UvA en HvA is de aanval van hackers niet gelukt en is er dus ook geen losgeld betaald. De instellingen konden tijdig maatregelen nemen, met dank aan Maastricht. Die heeft alle gegevens over de gijzeling direct gedeeld met andere universiteiten.

‘De hele sector heeft daarvan geleerd. Wij hebben de aanbevelingen destijds overgenomen. Zo zijn bijvoorbeeld ook onze personeelsdossiers dubbel beveiligd’, zegt een woordvoerder van de HvA.

De UvA roept medewerkers wel op om extra alert te zijn op phishingmails. Volgens de universiteit zijn er phishingmails in omloop die ingaan op de cyberaanval. Het gaat daarbij om e-mails naar medewerkers en studenten, zogenaamd vanuit de HvA of de UvA, met het verzoek om het account te controleren of wachtwoord te wijzigen.

Faculteitsgebouw Delft niet brandveilig, maanden dicht

Alle activiteiten in de EWI-hoogbouw (Faculteit Elektrotechniek, Wiskunde en Informatica) van de Technische Universiteit Delft zijn sinds donderdag stilgelegd. Het gebouw is niet voldoende brandveilig. Dat meldt de universiteitskrant Delta.

De constructiebalken in het gebouw moeten een uur lang bestand zijn tegen hoge temperaturen. Onderzoek toonde aan dat dat niet gegarandeerd kan worden. De decaan van EWI kon daarop niet anders dan het gebouw op slot gooien.

Het EWI-gebouw, 22 verdiepingen hoog, wordt op dit moment gerenoveerd. Op de verdiepingen drie tot en met acht zijn de stalen balken ingepakt in brandwerend materiaal, zodat ze negentig minuten lang bestand zijn tegen hoge temperaturen.

De begane grond, de eerste, de tweede en de verdiepingen boven de achtste zijn nog niet onder handen genomen. Dat maakt dat de veiligheid nu niet is te garanderen, schrijft Delta.

 

Abonneer
Laat het weten als er

De spelregels voor reageren: blijf on topic, geen herhalingen, geen URLs, geen haatspraak en beledigingen. / The rules for commenting: stay on topic, don't repeat yourself, no URLs, no hate speech or insults.

guest

0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties