UvA en Forum voor Democratie ruziën over logo in rapport

UvA en Forum voor Democratie ruziën over logo in rapport

In ‘Intussen elders’ verzamelen we nieuws van andere universiteiten. Deze week: Universiteit van Amsterdam en Forum voor Democratie ruziën over logo van uni in rapport over immigratie.
Samengesteld door Rob Siebelink
5 maart om 15:39 uur.
Laatst gewijzigd op 5 maart 2021
om 18:29 uur.
maart 5 at 15:39 PM.
Last modified on maart 5, 2021
at 18:29 PM.

UvA en FvD ruziën over gebruik logo van uni

Het Renaissance Instituut, het wetenschappelijk bureau van Thierry Baudets Forum voor Democratie, heeft het logo van de Universiteit van Amsterdam (UvA) gebruikt in het rapport Grenzeloze Verzorgingsstaat.

Maar de UvA wil niet met het onderzoek, waarin onder meer staat dat immigratie de Nederlandse samenleving de afgelopen 25 jaar 400 miljard euro heeft gekost, geassocieerd worden en sommeert de partij het logo en alle verwijzingen naar de uni te verwijderen.

Dat bericht de universiteitskrant Folia. Een van de onderzoekers is emeritus hoogleraar Joop Hartog, maar de UvA heeft inhoudelijk niets met het rapport te maken, zegt ze. De auteurs stellen op hun beurt dat ze alles ‘volgens het boekje’ hebben gedaan. ‘Zonder de UvA was dit onderzoek er nooit gekomen.’ De universiteit heeft alle medewerking verleend, aldus de auteurs van het rapport.

Niet meer vliegen binnen 700 kilometer

Medewerkers van de Erasmus School of History, Culture and Communication (ESHCC) mogen geen zakelijke vliegreizen meer maken als die korter zijn dan 700 kilometer. ESHCC is de eerste faculteit van de Erasmus Universiteit Rotterdam (EUR) die vliegregels opstelt, bericht Erasmus Magazine.

De afgelopen drie jaar kwam 27,9 procent van de CO2-afdruk van de EUR door zakelijke reizen. Dat komt neer op gemiddeld 3991 ton aan koolstofdioxide per jaar. De ESHCC was verantwoordelijk voor bijna twee ton per jaar. Het inruilen van het vliegtuig voor de trein is wel duurder, maar is met meerkosten van 1000 euro per jaar te overzien. 

De RUG besloot twee jaar geleden al om universiteitbreed het vliegen aan banden te leggen. RUG-medewerkers mogen voor het werk niet meer vliegen als hun bestemming binnen zes uur met de trein is te bereiken. Ook als de afstand minder is dan vijfhonderd kilometer, is vliegen een no-go.

RUG-medewerkers vlogen voordat corona toesloeg ongeveer 32 miljoen kilometer per jaar. Bijna 70 procent had een bestemming binnen Europa. 

Maastricht wil ook dit jaar zachte knip

De Universiteit Maastricht (UM) wil ook voor komend jaar een zachte knip tussen de bachelor- en masterstudie. Het is wachten op goedkeuring van de minister, zei rector Rianne Letschert afgelopen week tegen de universiteitsraad en waarover de Maastrichtse universiteitskrant Observant bericht. Die uitslag wordt half maart verwacht. Ook vorig jaar was er een zachte knip.

Als UM de plannen kan doorzetten, dan mag de derdejaars bachelorstudent die bijna alle studiepunten heeft gehaald – minimaal 80 procent: 48 van de 60 ECTS – in september al aan zijn masterstudie beginnen. 

Bijna driekwart van de 480 studenten die het afgelopen jaar door de zachte knip konden doorstromen naar een (pre)master, hebben het bachelordiploma inmiddels op zak, meldt Observant.

Abonneer
Laat het weten als er

De spelregels voor reageren: blijf on topic, geen herhalingen, geen URLs, geen haatspraak en beledigingen. / The rules for commenting: stay on topic, don't repeat yourself, no URLs, no hate speech or insults.

guest

0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties