Universiteitsmuseum nieuwe stijl: hip, interactief en Gronings

Universiteitsmuseum nieuwe stijl: hip, interactief en Gronings

Het Universiteitsmuseum wordt vernieuwd. Hip, interactief en Gronings zijn de sleutelwoorden. Wat kunnen we verwachten als de deuren straks weer opengaan?
8 april om 11:07 uur.
Laatst gewijzigd op 8 april 2021
om 12:55 uur.
april 8 at 11:07 AM.
Last modified on april 8, 2021
at 12:55 PM.
Avatar photo

Door Rouèl Gnodde

8 april om 11:07 uur.
Laatst gewijzigd op 8 april 2021
om 12:55 uur.
Avatar photo

By Rouèl Gnodde

april 8 at 11:07 AM.
Last modified on april 8, 2021
at 12:55 PM.

Weet je nog, het Universiteitsmuseum? Je kwam binnen in een prachtige zaal die in een vorig leven gebruikt werd als universiteitsbibliotheek. Er stonden oude kasten, volgestampt met mysterieuze voorwerpen. Maar wat die voorwerpen nou eigenlijk zijn? Waarom ze zo belangrijk zijn?

Of de Aletta Jacobskamer. Ingericht als de ‘spreekkamer’ van de beroemdste alumna van de RUG. Een beetje ouderwets met gedateerde informatie.

Dat wordt allemaal anders. Maandenlang hebben jonge ontwerpers en kunststudenten van de uni gewerkt aan de renovatie van beide ruimtes. ‘De zaal had aandacht en liefde nodig. We gaan het nu wat hipper doen, engagement is heel belangrijk en we willen laten zien waar de Groningse wetenschap vandaan komt’, zegt Arjen Dijkstra, hoofd van het museum.

Moderne wetenschap

En dus wordt de vaste tentoonstelling vervangen door een nieuwe vaste tentoonstelling over het ontstaan van de moderne wetenschap.

Het resultaat? Een interactieve zaal. Touchscreenmonitoren met interactie voor jong en oud. En voor de jongsten een strip die ze door het museum heen moeten leiden. ‘Maar het blijft een museum, dus we willen wel de topstukken laten zien die we hebben’, zegt Dijkstra.

Daarbij wil hij vooral aandacht besteden aan Gronings Trots. ‘We willen dat je naar het Universiteitsmuseum komt met buitenstaanders, om te kunnen laten zien van “Dit is nou Groningen!”’, zegt hij.

Wagentje van Stratingh

Zo krijgt het ‘wagentje van Stratingh’ een prominente plek. Het was de eerste rijdende elektrische ‘auto’ die de beroemde Sibrandus Stratingh nog een flinke geldsom van zeshonderd gulden (in euro’s nu ongeveer het tienvoudige) en een bezoekje van koning Willem I opleverde. 

Ook Gerard Heymans krijgt een ereplek. Straks zijn de testapparaten van de grondlegger van de Nederlandse psychologie op zaal te zien. ‘Daar kan je dan zelf een testje doen waar we een moderne twist aan hebben gegeven’, vertelt Dijkstra.

En komt er ook wat nieuws? ‘We hebben alleen maar oude spullen’, grapt Dijkstra, maar hij wil nog niet te veel kwijt over wat er allemaal voor het eerst voor groot publiek te zien is. ‘Het is te veel om op te noemen.’

Sluiting

‘Echt ambiteuze projecten’, zoals Dijkstra omschrijft. Het zijn de klussen die ze in de periode van de museumsluiting konden uitvoeren. Dus voor veel meer projecten was er geen tijd. Dijkstra: ‘Het openen en sluiten van het museum kostte ons ook al veel tijd en energie.’

De metamorfose maakt deel uit van de nieuwe, modernere koers die het Universiteitmuseum vaart vanaf 2019. Het museum moet Stadjers meer betrekken bij het museum. Daarin zijn al stappen gezet. Zo heeft het UM tijdens de lockdowns lezingen en workshops georganiseerd. ‘We willen meer engagement, dat is ongelooflijk belangrijk.’

In 2019 droomde Dijkstra nog dat dat twintig- tot dertigduizend bezoekers in de nabije toekomst zou opleveren. Door corona is dat blijven steken op zo’n zestienduizend. ‘We hebben nog wel een goeie zomer gehad, de groei zat erin. Maar dit jaar was door alle lockdowns een slecht jaar.’

30.000 bezoekers

Met de nieuwe look moet het goedkomen. ‘Binnen een paar jaar zitten we echt wel op de dertigduizend. Maar vijftigduizend zal wel de max zijn.’ Want een prachtige botanische tuin, zoals het universiteitsmuseum van Utrecht, of een centrale ligging, zoals Allard Pierson in Amsterdam, heeft het UM nu eenmaal niet.

Het kán, gelooft Dijkstra. ‘We hebben een fantastisch team’, zegt Dijkstra, ‘Iedereen is enorm enthousiast er werkt veel te hard.’

Bovendien heeft hij de volledige steun van het college van bestuur van de RUG, zegt hij, dat erg enthousiast is over het museum. Maar voor nu is het de zomer afwachten. ‘Reuring zit eraan te komen’, zegt Dijkstra, ‘Ik hoop dat ik iedereen zo enthousiast kan maken voor het museum als ik.’

Op 23 juni gaan de deuren van het Universiteitsmuseum weer open.

Abonneer
Laat het weten als er

De spelregels voor reageren: blijf on topic, geen herhalingen, geen URLs, geen haatspraak en beledigingen. / The rules for commenting: stay on topic, don't repeat yourself, no URLs, no hate speech or insults.

guest

0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties