Twee miljoen voor Melinda Mills

Hoogleraar sociologie Melinda Mills haalde een ERC beurs van twee miljoen euro binnen voor haar onderzoek naar vruchtbaarheidsgedrag van mannen en vrouwen.

Wat ga je precies onderzoeken?

‘Ik onderzoek de leeftijd waarop mannen en vrouwen kinderen krijgen en waarom juist op die leeftijd. Ik doe daar al langer onderzoek naar en op een bepaald moment ben je uitgekeken. Ik betrek er nu de biologie en de genetica bij. Ik combineer leeftijd met genetische aspecten, met sociale data en de werking van biologie. Stress, levensstijl, obesitas, genen, het zijn allemaal zaken die een rol kunnen spelen bij de leeftijd waarop je kinderen krijgt.’

Melinda Mills
Melinda Mills

Op welke manier dan?

‘Is er bijvoorbeeld genetische basis voor de leeftijd waarop je kinderen krijgt? De gemiddelde leeftijd om kinderen te krijgen ligt in Nederland op 29 jaar, maar dat is biologisch vrij laat. Het kan zijn dat je, vanuit genetisch oogpunt, laat kinderen zou moeten krijgen. Maar door de steun van familie, met kinderopvang bijvoorbeeld, krijg je ze eerder. Dat soort sociale factoren spelen ook een rol. Ik wil dat allemaal betrekken in mijn onderzoek.’

En dat kost twee miljoen?

‘Ja.’

Hoe wordt dat geld dan gebruikt?

‘De reden dat ik de subsidie heb gekregen, is volgens mij omdat ik de sociologie combineer met de genetica en de biologie. Sociologen meten de sociale omgeving zeer goed, in mijn onderzoek ga ik sociale en genetische data gebruiken van meer dan zestig databestanden. Dat kost veel arbeidsuren en computercapaciteit. Niet alleen van mij, maar ook van statistici, postdocs, aio’s en andere studenten. Daarna is er nog geld nodig om het onderzoek te presenteren en te publiceren.’

Dan blijft er niet zo heel veel over inderdaad..

‘Het was zelfs even spannend. Ik had al een vidi-beurs voor dit onderzoek naar de ‘genkant’ van vruchtbaarheidsgedrag, maar die was bijna afgelopen. Het werd net interessant toen het geld opraakte. Met deze subsidie kan ik weer jaren vooruit. Het is een risicovol onderzoek, het is de eerste keer dat zoiets gedaan wordt en ik heb geen idee wat het antwoord zal zijn. Misschien is het wel een klapper.’

Een klapper. Aan Oxford dus, want je gaat weg aan de RUG.

‘Ja. De RUG vindt het jammer maar begrijpelijk, hoorde ik. Ik zie Oxford als een promotie, daar krijg ik veel ruimte om mijn onderzoek uit te voeren. Trouwens, ik kreeg de ERC Consolidator Grant pas toegewezen, toen al bekend was dat ik naar Oxford zou gaan. Maar de RUG zal echt nog wel van mijn onderzoek horen. Ik blijf verbonden.’

27-01-2014