TTIP-gate

Als ik zeg chloorkip, ISDS en (sinds zondag) op dieren geteste make-up, dan zeg jij waarschijnlijk TTIP. Maar laten we het nu eens even niet over de inhoud van dit trans-Atlantische handelsverdrag hebben. Op dit moment vind ik de logica achter het lek en alle (ontbrekende) context eromheen interessanter.

RTL Z was het eerste Nederlandse medium dat de stukken al voor publicatie van Greenpeace in handen kreeg. Andere gelukkigen waren The Guardian en de Süddeutsche Zeitung. Slim van Greenpeace. RTL Z, dat is hard, objectief, economisch nieuws. Bij RTL Z zitten de financiële experts. Zo vermijd je gezeur als ‘tuurlijk publiceert zo’n linkse krant/blog/omroep stukken over TTIP’.

Ook de timing was perfect: meivakantie, toch een soort semi komkommertijd. En dan het gebruik van het woord ‘leaks’: meesterlijke zet. Dat plaatst TTIP-leaks in het rijtje ‘WikiLeaks’, ‘LuxLeaks’ en ‘Panama Papers’ en krijgt daarmee hetzelfde gewicht als deze onthullingen. Terecht? Mwah.

De ophef ontstond voornamelijk omdat de gelekte documenten normaal niet openbaar zijn voor de meeste mensen, en dat zou dus niet transparant zijn. Maar als je erover nadenkt, is het eigenlijk best logisch. Je bent aan het onderhandelen en wilt, net als de tegenpartij, het onderste uit de kan halen. Dan ga je dus niet van tevoren je inzet verklappen omwille van ‘transparantie’. Na iedere onderhandelingsronde worden de EU-standpunten trouwens hier gepubliceerd. Ook zou het niet democratisch zijn dat de Europese Commissie (in de vorm van DG Trade) de onderhandelingen voert. Maar handel is sinds het Verdrag van Lissabon een exclusieve bevoegdheid van de Commissie. Dat hebben de EU-lidstaten zelf zo bepaald, onder meer omdat dat efficiënter zou zijn.

‘Nu over deze documenten oordelen is alsof je een schilderij dat half af is laat zien’
Daarnaast worden nu de wildste analyses losgelaten op de gelekte documenten. Zo zouden de standpunten van Amerika en de EU mijlenver uit elkaar liggen (no shit). Ik snap dat media het gevoel hebben dat ze iets met de gelekte documenten moeten, maar het enige wat in de TTIP-leaks staat is hoe de handelspartners over bepaalde zaken denken en waar ze op inzetten. Het gaat dus nog niet om de uitkomst, en daarom is het niet gek dat ze van mening verschillen. Verder is het niet zo dat over controversiële onderwerpen per se een overeenkomst moet worden gesloten. Als de EU en VS niet nader tot elkaar komen en niet willen toegeven, wordt dat onderwerp buiten het verdrag gelaten.

Ik ben er helemaal voor om TTIP compleet te fileren als het definitieve verdrag op tafel ligt, maar nu over deze documenten oordelen is alsof je een schilderij dat half af is laat zien en vraagt of de mensen het mooi vinden. Overigens hebben de Amerikanen net zo’n grote afkeer van onze kip vol antibiotica als wij van hun chloorkip.

 

03-05-2016