Notes of Berlin

Alvorens mijn fiets te parkeren in het binnenhof bij mij thuis, check ik altijd even de post bij de lange rij brievenbussen naast de ingang. Onlangs viel echter mijn oog op de brievenbus van de buurman. Daar was namelijk een briefje op geplakt, met de volgende intrigerende boodschap: ‘Du, der mir immer meine Zeitung klaut… Wenn ich dich erwische, brech ich dir die Finger.’

Communicatie kent vele vormen

Hoewel mijn Duits niet perfect is, kon ik hier toch het een en ander uit opmaken. De krant van de buurman was klaarblijkelijk reeds meerdere malen uit de brievenbus geplukt, door iemand anders dan de buurman zelf. En, zo deed het briefje vermoeden, waarschijnlijk zonder toestemming.

Nu ken ik deze buurman noch de veronderstelde dader niet persoonlijk. Hoe dan ook zag ik opeens helder voor me hoe de betreffende buurman ‘s ochtends aan het ontbijt zat, potdomme wéér zonder Berliner Zeitung, en vervolgens in een furieuze drift dit briefje heeft achtergelaten.

‘Ik begon raadselachtige briefjes te ontdekken in de stad’
Welnu, communicatie kent natuurlijk vele vormen. Berlijn staat bijvoorbeeld bekend om haar vele kolossale blinde muren en de magistrale graffititeksten die deze in de loop der jaren hebben uitgelokt. Daarnaast leeft er in Berlijn blijkbaar nog een andere opmerkelijke taalcultuur, eentje waarin men op schriftelijke wijze commentaar levert op tal van futiele en minder futiele zaken. Bij voorkeur en plein public.

Grootstedelijke schoonheid

Nadat ik dit briefje van mijn buurman had aangetroffen, begon ik dan ook overal raadselachtige briefjes te ontdekken in de stad. Soms van latent agressieve aard, maar soms ook van een wanhopige grootstedelijke schoonheid. Na wat te hebben rond gespeurd, kwam ik erachter dat er warempel een blog aan het fenomeen gewijd is, Notes of Berlin. Dagelijks worden hier foto’s gepost van de curieuze briefjes die worden aangetroffen in de stad. De blog is inmiddels een begrip geworden en wordt binnenkort verfilmd.

Het is dus goed mogelijk dat mijn buurman deze week zijn eigen briefje niet alleen hier kan bewonderen, maar ook in de bioscoop.

Notes of Berlin

Meer weten over de blog?
Meer weten over de film?

 

04-05-2016