Tilburgse student mishandeld om coronavirus

Tilburgse student mishandeld om coronavirus

In ‘Intussen elders’ verzamelen we opmerkelijk nieuws van andere universiteiten. Deze week onder meer: Carnavalvierders slaan Tilburgse student met Chinese achtergrond een hersenschudding om het coronavirus.
Samengesteld door Rob Siebelink
28 februari om 10:23 uur.
Laatst gewijzigd op 22 november 2020
om 16:19 uur.
februari 28 at 10:23 AM.
Last modified on november 22, 2020
at 16:19 PM.

‘Herzie plagiaatzaak oud-rector UvA’

Zeventig wetenschappers hebben het college van bestuur van de Universiteit van Amsterdam (UvA) in een brief gevraagd om het oordeel in de plagiaatzaak rond voormalig rector magnificus Dymph van den Boom te herzien. Volgens de schrijvers is er sprake van ‘academische klassenjustitie’, melden de universiteitsbladen Erasmus Magazine en Folia.

Van den Boom werd beschuldigd van plagiaat in haar proefschrift en toespraken. Een onafhankelijke commissie onderzocht dat en concludeerde eind vorig jaar dat er geen sprake was van plagiaat, wel dat Van den Boom slordig is geweest. De UvA nam het advies van de commissie in januari over,

De wetenschappers zijn het daarmee oneens en vinden dat er wordt gemeten met twee maten. ‘Een rector mag knippen en plakken zonder bronvermelding, studenten niet.’ Ze stellen voor om het Landelijk Orgaan Wetenschappelijke Integriteit een second opinion te laten geven.

Tilburgse student mishandeld om coronavirus

Een student van Tilburg University is afgelopen weekend mishandeld in de lift van haar studentencomplex nadat ze een aantal carnavalvierders vroeg te stoppen met het zingen van een lied over het coronavirus.

Ze liep onder meer  een hersenschudding op, bericht het Tilburgse universiteitsblad Universe. De mannen zouden gezegd hebben dat ze het coronavirus wilden ‘uitroeien’. 

De student voelt zich niet meer veilig in de studentenwoning en verblijft tijdelijk elders. ‘Mijn familie wil dat ik helemaal niet meer terugga. Ze vinden het te gevaarlijk. Zelf twijfelt ze nog’, zegt ze in Universe: ‘Ik ben nu te angstig, maar ik wil me niet laten wegpesten.’

Internationals krijgen slechte medische zorg

Veel internationale studenten in Rotterdam lopen (huisartsen)zorg mis. Het Nederlandse zorgsysteem vinden ze te ingewikkeld, er zijn veel administratieve hobbels en in de havenstad is bovendien ook nog eens een tekort aan huisartsen, schrijft Erasmus Magazine.

De Poolse Marta vertelt dat zij last kreeg van haar amandelen en met spoed op zoek moest naar een huisarts. ‘Ik heb in die dagen twintig huisartsen gebeld, overal zeiden ze dat ze vol waren, of dat ik niet welkom was vanwege mijn verzekering. Uiteindelijk belandde ik op de spoedeisende hulp van het ziekenhuis.’ Die verliet ze weer met een gepeperde rekening.

Het probleem van de Poolse staat niet op zichzelf. Veel huisartsen in Rotterdam helpen internationals alleen als ze contact betalen, ook al hebben ze wel de juiste verzekering. Die vliegen daarom vaak terug naar huis om zich daar te laten helpen.

Abonneer
Laat het weten als er

De spelregels voor reageren: blijf on topic, geen herhalingen, geen URLs, geen haatspraak en beledigingen. / The rules for commenting: stay on topic, don't repeat yourself, no URLs, no hate speech or insults.

guest

0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties