Tien genomineerden UK-schrijfwedstrijd

Zes studenten en vier medewerkers zijn genomineerd als mogelijke winnaars van de schrijfwedstrijd van de UK en het Representatiefonds van de RUG. Zij zijn in elk geval al zeker van publicatie in de bundel 'Oneindig'.

De tien schrijvers dingen in april mee naar de twee hoofdprijzen: 500 euro voor het beste Engelstalige verhaal en hetzelfde bedrag voor het beste Nederlandstalige verhaal.

In de categorie Nederlands gaat het om Johan Los, Sjoerd Huismans, Obe Alkema, Lilian Zielstra, Jan Visser, Engelien Timmer en Janneke Heimweg. Paul Meis, Catherine Rigollet en Anne Kooistra zijn genomineerd met hun Engelstalige verhaal.

Dit jaar kwamen er 53 inzendingen binnen, tien meer dan vorig jaar. De jury had soms een beetje moeite met de lichtelijk depressieve toon van de verhalen. In veel verhalen was sprake van dood of fout aflopende liefdes, cynisme of nihilisme. Ook was klaagde de jury over ‘semifilosofisch geneuzel’, veel clichés, en epistels die meer beschouwingen waren dan echte verhalen. Of dat door het thema (Oneindig/For inifinity) kwam?

Ontroerende zinnen

Niettemin zagen juryleden Doeko Bosscher (hoogleraar en schrijver), Christien Boomsma (schrijfster en UK-eindredacteur), Tom Groenendijk (student en bestuurslid van Flanor) en Anton Scheepstra (uitgeverij Passage) ook aardig wat moois voorbijkomen. Ontroerende zinnen, grappige observaties, humor en mooi uitgewerkte personages. Daar waren ze gevoelig voor.

De tien verhalen verschijnen in een bundel die in april wordt gepresenteerd. Dan valt ook de beslissing over de uiteindelijke winnaars.

 

04-03-2014