Superbedankt

Afgelopen week was het weer zover. Tien minuten gratis winkelen, bij de buurtsuper. Voor de vierde keer deze maand. Prettige actie wel, dat ‘vierde in de rij; kassa erbij’. Een actie die eigenlijk ‘vier wachtenden voor u; boodschappen gratis als u assertief genoeg bent om die discussie aan te gaan’ zou moeten heten overigens.

Inmiddels weet ik welke regels bij het spel horen. Ten eerste is het een harde eis dat nog niet alle werkende kassa’s geopend zijn. Ook dien je het direct bij de kassière te melden wanneer jij bij elke kassa waar je aan zou sluiten nog vier wachtenden voor je neus treft.

Een soort combinatie tussen bingo en stoelendansen, met als hoofdprijs álles dat je op dat moment graag wilde hebben.

In de praktijk komt het erop neer dat iedereen in een duidelijk te lange rij met haviksogen om zich heenkijkt, maar alsnog schaapachtig z’n muil houdt. Ik moet toegeven dat ik het de eerste keer ook een beetje gênant vond om aan de bel te trekken. Het personeel doet natuurlijk ook maar hun best. Bovendien is het verdomd onhandig als je in je up boodschappen doet.

Het is wel zo prettig om even met iemand te kunnen sparren; ben je wel echt nummer vier (of vijf)? Je moet dan maar net mazzel hebben met een open iemand voor je, die je de gewenste bevestiging geeft. Dan is het zaak dat je naar de kassière snelt. Daarbij moet je dan inderdaad minstens vier mensen vlot doch vriendelijk passeren, en mogelijk een monetaire transactie flink verstoren.

Dan komt de volgende horde: de kassière zelf. Het komt voor dat ze je al geregistreerd heeft als vierde. Zij kan mogelijk ook met argumenten komen die nergens op slaan. Bijvoorbeeld: ‘we zijn onderbezet’. Of: ‘de laatste kassa gaat zo open’.

In het geval van discussie zoek je het een niveau hoger, bij de informatiebalie. Dan worden de bewakingsbeelden teruggekeken door twee medewerkers, die op datzelfde moment zo hard nodig zijn bij de kassa’s. Zij kijken dan terug hoe jij  een paar minuten eerder verwoed om je heen begon te kijken, je bevestigend knikkende voorganger passeert en de 17-jarige kassière laat schrikken.

Na een paar minuten de priemende ogen van je medeklanten te hebben geïncasseerd, komt het hoofd van de infobalie je uit je lijden verlossen. Je had helemaal gelijk. Die 15,30 krijg je terug.

Superbedankt.

17-09-2014