Stukafest: lauwe pils en schreeuwende gitaristen

Vijftien studentenkamers werden voor een avond omgetoverd tot minitheaters. Schreeuwende gitaristen, NEE zeggen en lauwe pils. Stukafest, 8e editie.

Orange Skyline maakt zich klaar voor de eerste ronde. Voor 1 euro kun je een biertje halen bij de bewoners, die gehuld zijn in vrolijke bloemencolberts.

Niet poepen a.u.b.

SONY DSC‘Roken doe je maar buiten’ en ‘Niet poepen a.u.b.’ zijn enkele briefjes die ze voor de bezoekers hebben opgehangen. Langer dan een seconde kun je niet blijven staan want dan plak je vast aan de woonkamervloer. De meeste bezoekers kiezen dan ook voor de comfortabele banken. Wanneer één van de bandleden begint met een solonummer, volgt er na de eerste zanggeluiden gevloek. ‘Jezus! Sorry jongens ik moet nog even stemmen’, schreeuwt gitarist Niels.

Leadzanger Stefan legt uit: ‘Meestal hebben we hier een leger aan roadies voor.’ Iets later begint de band dan toch te spelen onder een kroonluchter waar slipjes en stropdassen in hangen. Ondanks de semi-akoestische setting die de band niet gewend is, klinkt Orange Skyline erg sterk met hun mix tussen punk en britpop. Het half uur vliegt voorbij en de band sluit af: ‘Voeg Orange Skyline toe op Snapchat voor al uw pikante foto’s!’

Nee tegen fietsenrekken

De volgende ronde brengen we een bezoek aan theatergroep ‘Geen Front’. In de woonkamer worden wat stoelen weggehaald wegens minder bezoekers. Een jongen wordt verzocht naar de eerste rij te verschuiven. ‘Het is toch niet interactief ofzo?’, vraagt hij in paniek. Dat is het wel. De theatergroep begint haar voorstelling met het uitdelen van vlaggetjes waar in grote letters ‘NEE’ op staat. Een half uur lang wordt er verzocht tegen alles eens een keer ‘NEE’ te zeggen. We zeggen onder meer nee tegen fietsenrekken waar je fiets niet in past en we zeggen nee tegen Wendy van Dijk. Samen met het publiek sluiten de makers af met ‘ik zeg nee tegen lauwe pils!’ Het is tijd voor de laatste ronde.

Pikkedonker wordt ‘t

SONY DSCDe dansact van Ill Skill Squad speelt zich af in een oud schoolgebouw. Het is één van de locaties waar meer mensen in passen dan in de gemiddelde studentenkamer. Wanneer twee mannen de was van de lijnen halen, heb je niet door dat er een dansvoorstelling begint. Maar wanneer het licht uit gaat, het pikkedonker wordt en één gloeilamp aangaat klinkt er een pianomuziekje en beginnen ze te bewegen.

Ill Skill Squad wisselt af tussen moderne dansbewegingen en breakdance moves. Danser Jacob vertelt na afloop dat hij het wel een beetje awkward vond, zo dicht bij het publiek. Het blijkt dat de dansbewegingen allemaal improvisatie zijn. ‘Eén lamp, één jazz muziekje, geen afspraken. De muziek voelen en dan gewoon bewegen.’

 

SONY DSC

Afsluitend was het Stukafee st in Vera. Onder andere Broken Bass Ensemble liet de festivalgangers nog even helemaal losgaan met hun cover van Thrift Shop. 

 

21-02-2014