Studieverenigingen aan uni: voer nu versoepelingen door

Foto Reyer Boxem

‘Mentale gezondheid studenten holt achteruit’

Studieverenigingen aan uni: voer nu versoepelingen door

Vijftig studieverenigingen van de RUG, alle studentenpartijen in de medezeggenschap en de Groninger Studentenbond (GSb) luiden de noodklok: de universiteit moet nu versoepelingen doorvoeren, zodat de mentale gezondheid van studenten niet verder achteruit holt.
3 maart om 11:15 uur.
Laatst gewijzigd op 8 maart 2021
om 9:33 uur.
maart 3 at 11:15 AM.
Last modified on maart 8, 2021
at 9:33 AM.
Avatar photo

Door Giulia Fabrizi

3 maart om 11:15 uur.
Laatst gewijzigd op 8 maart 2021
om 9:33 uur.
Avatar photo

By Giulia Fabrizi

maart 3 at 11:15 AM.
Last modified on maart 8, 2021
at 9:33 AM.
Avatar photo

Giulia Fabrizi

Nieuwscoördinator Volledig bio »
News coordinator Full bio »

De clubs hebben een petitie met acht voorstellen ondertekend en aan het college van bestuur overhandigd. De voorstellen kunnen volgens hen direct voor verbeteringen voor alle studenten zorgen. 

‘Wij studieverenigingen zetten al vanaf het begin van de coronacrisis alles op alles om studenten te ondersteunen’, zegt Rolf Hidding, voorzitter van de Verzameling van Faculteitsverenigingen (FAA) waarin de studieverenigingen zich verbonden hebben. ‘Maar op dit moment gaat het ons ook boven de pet. Er moet nu echt iets veranderen.’ De verenigingen benadrukken dat de mentale gezondheid van jongeren op het spel staat. 

Jongeren hebben het onder de huidige coronamaatregelen zwaar te verduren, blijkt uit verschillende onderzoeken. Zo geeft een op de drie hun leven momenteel een onvoldoende en zegt meer dan de helft van de jongeren last te hebben van symptomen van depressie of andere mentale problemen. De studieverenigingen zien hetzelfde gebeuren bij hun leden, zeggen ze, die steeds minder goed te bereiken zijn.

Concrete oplossingen

Een noodkreet erkennen is nu onvoldoende, zeggen de verenigingen. Het is tijd voor concrete oplossingen, zoals zij ook aandragen in hun petitie. Zij pleiten onder meer voor verdere opening van universiteitsgebouwen en betere ondersteuning van studenten. 

Ze benadrukken dat er creatieve oplossingen mogelijk zijn en roepen de RUG op om die ook daadwerkelijk te gebruiken. Zoals het opzetten van tenten op het universiteitsterrein, wat eerder in het studiejaar ook gebeurde. Hier zouden studenten elkaar veilig in de buitenlucht kunnen ontmoeten en zouden verenigingen de kans hebben om activiteiten te organiseren.

Snelteststraat

Ook een uitbreiding van de proef met de snelteststraat op Zernike zou een oplossing kunnen bieden. Volgens de verenigingen zou de teststraat gebruikt kunnen worden voor toegang tot de universiteitsgebouwen, en zou je op die manier bijvoorbeeld meer studieplekken open kunnen stellen. Niet alleen voor kwetsbare studenten, maar voor alle studenten.

‘Zie deze petitie als een noodoproep om nu echt stappen te zetten in het helpen van studenten’, zegt Hidding. ‘Als er nu niet wordt ingegrepen, dan zijn de gevolgen niet meer te overzien.’

Engels

03 March 2021 | 8-3-2021, 9:33
Array
Abonneer
Laat het weten als er

De spelregels voor reageren: blijf on topic, geen herhalingen, geen URLs, geen haatspraak en beledigingen. / The rules for commenting: stay on topic, don't repeat yourself, no URLs, no hate speech or insults.

guest

0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties