Studenten repeteren op ‘geheime plek’ voor theaterproductie

Repeteren voor voorstelling op ‘geheime plek’

Studenten arts, culture and media komen in de problemen door de coronamaatregelen. Het lukt ze niet goed hun theatervoorstelling op poten te zetten, hoewel die verplicht is voor hun eindcijfer.
16 april om 9:55 uur.
Laatst gewijzigd op 16 april 2021
om 9:55 uur.
april 16 at 9:55 AM.
Last modified on april 16, 2021
at 9:55 AM.
Avatar photo

Door Sofia Strodt

16 april om 9:55 uur.
Laatst gewijzigd op 16 april 2021
om 9:55 uur.
Avatar photo

By Sofia Strodt

april 16 at 9:55 AM.
Last modified on april 16, 2021
at 9:55 AM.
Avatar photo

Sofia Strodt

Student-redacteur Volledig bio Student editor Full bio

Ze hebben niet alleen financiële problemen. Ze kunnen ook geen gebruik maken van RUG-faciliteiten om te repeteren. Ze hebben nu wel een ruimte buiten de universiteit gevonden, maar die moet geheim blijven.

‘We zijn buiten, wat betekent dat we afstand kunnen houden. Maar de eigenaar zou wel in de problemen kunnen komen omdat we er met acht mensen repeteren en dat mag niet’, zegt student Gabriele Dubrovinaite (Litouwen). Dat is jammer, vindt ze. ‘De universiteit heeft zo veel lege gebouwen die staan te verstoffen, zo veel ruimte die niet wordt gebruikt.’

Vijfhonderd euro

De studenten krijgen ook de financiering van hun stuk The Duck Variations nauwelijks rond. Hun docent, Lucia van Heteren, heeft de studenten vijfhonderd euro gegeven. ‘Die moeten we we terug betalen van de opbrengsten van de kaartverkoop en via crowdfunding’, zegt Dubrovinaite.

Maar de studenten vrezen dat ze op die manier niet genoeg geld bijeen kunnen krijgen. ‘Er is vast een budget voor afstudeerceremonies en activiteiten voor alumni die vorig jaar niet door zijn gegaan. Daar had best een beetje van naar ons gekund’, zegt Dubrovinaite.

Dure camera’s

Niet alleen moeten de studenten het stuk dit jaar op de planken krijgen, ze moeten ook opnameapparatuur zien te vinden om alles op te nemen. Dit is ook prijzig. ‘Camera’s zijn echt heel duur’, zegt Dubrovinaite. ‘De universiteit heeft wel apparatuur, maar die is niet goed genoeg. Het zou ons minstens zeshonderd euro kosten om de boel ergens te huren.’

Maar repetitieruimte is nog altijd het grootste probleem. Docent Lucia van Heteren beaamt hoe moeilijk het is om een plek te vinden. ‘We hebben geld voor een student-assistent en we hebben gevraagd om een ruimte. De assistent zou ervoor kunnen zorgen dat we afstand houden en achteraf opruimen. Maar het mocht niet’, zegt ze. ‘Nu zitten de studenten de hele tijd achter hun laptop. Dat is frustrerend.’

De studenten hebben overwogen om zich voor elke repetitie te laten testen op corona. Maar dan zouden de kosten alleen maar nog meer oplopen, vrezen ze.

 

Engels

16 April 2021 | 16-4-2021, 9:55
Array
Abonneer
Laat het weten als er

De spelregels voor reageren: blijf on topic, geen herhalingen, geen URLs, geen haatspraak en beledigingen. / The rules for commenting: stay on topic, don't repeat yourself, no URLs, no hate speech or insults.

guest

0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties