Studenten lenen én verdienen meer

Studenten lenen én verdienen meer

In ‘Intussen elders’ verzamelen we opmerkelijk nieuws van andere universiteiten. Deze week onder meer: Studenten lenen meer dan tien jaar geleden, maar verdienen ook meer bij.
Samengesteld door Rob Siebelink
30 oktober om 12:42 uur.
Laatst gewijzigd op 22 november 2020
om 16:22 uur.
oktober 30 at 12:42 PM.
Last modified on november 22, 2020
at 16:22 PM.

Studenten lenen en verdienen meer

Zeven van de tien studenten leenden vorig jaar geld bij DUO om te kunnen studeren. Elke maand kregen zij gemiddeld 700 euro, meldt de NOS op basis van een berekening van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS).

Het aantal studenten dat geld leent is behoorlijk gegroeid, aldus het CBS. Toen de basisbeurs er nog was (in 2010) had ongeveer een kwart van de 19-jarige studenten een studielening, in 2018 was dat 65 procent. Er wordt ook meer geleend (310 euro in 2010, in 2018 568 euro),

Studenten verdienen ook meer bij: gemiddeld 550 euro per maand. Ze draaien meer uren dan tien jaar geleden en hebben ook een hoger salaris.

UvA distantieert zich van omstreden oud-hoogleraar

De Universiteit van Amsterdam (UvA) distantieert zich van uitspraken van emeritus hoogleraar Karel van Wolferen (79) over het coronavirus en klimaatverandering. Van Wolferen is hoofdredacteur van het omstreden en afgelopen week veelbesproken tijdschrift Gezond Verstand.

Dat zet zichzelf neer als een ‘kwalitatief hoogstaand journalistiek platform’, maar wordt heftig bekritiseerd vanwege complotdenken. Zo stelt het blad dat de coronacrisis een ‘kunstmatige pandemie’ is, dat je tumoren en hersenschade krijgt door het dragen van een mondkapje en dat ‘nine eleven’ door de VS zelf is georkestreerd. 

‘De UvA betreurt het dat een van haar emeriti bijdraagt aan desinformatie over grote problemen’, citeert het universiteitsblad Folia de UvA. ‘De publicaties doen afbreuk aan betrouwbaar wetenschappelijk onderzoek en het verspreiden van feitelijke informatie.’

Van Wolferen, oud-correspondent voor NRC, was van 1997 tot 2006 verbonden aan de UvA als universiteitshoogleraar, een speciale functie die is voorbehouden aan hoogleraren van binnen of buiten de universiteit die blijk hebben gegeven van ‘excellentie in onderzoek, onderwijs en maatschappelijke impact’. 

Utrecht: geen colleges in de bioscoop

De Universiteit Utrecht (UU) wil geen grote locaties afhuren, zoals bioscoopzalen, stadions of theaters, om coronaveilig onderwijs aan te bieden. Zulke college zijn volgens de UU niet efficiënt, schrijft het Utrechtse universiteitsblad DUB. Studenten in de universiteitsraad zijn het daar niet mee eens.

Volgens student-vertegenwoordigers in de u-raad hebben studenten zwaar te lijden onder het gebrek aan gezamenlijk onderwijs. Bovendien gebruiken andere universiteiten wel externe locaties, dus waarom Utrecht niet, zo vragen ze zich af.

Rector Henk Kummeling zegt in DUB dat de UU de eigen beschikbare ruimte om onderwijs te geven zo efficiënt mogelijk moet benutten. Bovendien is de rector huiverig voor de risico’s van van grote samenkomsten van studenten. Die kunnen immers leiden tot meer coronabesmettingen. Volgens hem zijn ook veel docenten daar bang voor. 

Abonneer
Laat het weten als er

De spelregels voor reageren: blijf on topic, geen herhalingen, geen URLs, geen haatspraak en beledigingen. / The rules for commenting: stay on topic, don't repeat yourself, no URLs, no hate speech or insults.

guest

0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties