Studenten dreigen met rechter om tweede antispiekcamera

Studenten dreigen met rechter om tweede antispiekcamera

In ‘Intussen elders’ verzamelen we nieuws van andere universiteiten. Deze week: Rotterdamse studenten moeten ook hun eigen mobieltje inzetten om spieken te voorkomen en daar voelen ze helemaal niks voor.
Samengesteld door Rob Siebelink
9 april om 12:22 uur.
Laatst gewijzigd op 9 april 2021
om 12:23 uur.
april 9 at 12:22 PM.
Last modified on april 9, 2021
at 12:23 PM.

Studenten dreigen met rechter om tweede camera

Studenten van de Erasmus Universiteit Rotterdam (EUR) dreigen het college van bestuur (cvb) met een rechtszaak als dat een tweede camera tijdens online tentamens verplicht stelt. Dat meldt NRC.

EUR gebruikt al zogenoemde proctoring software, om te voorkomen dat studenten frauderen, maar dat is volgens de universiteit niet waterdicht. Die eist daarom dat studenten ook hun mobieltje inzetten en het achteraanzicht filmen, dus gericht op het beeldscherm. 

Het Rotterdamse cvb stelt dat proctoring software het gezicht van de student in de gaten houdt. Maar die kan, zo luidt het argument, wel spiekbriefjes op het computerscherm plakken en dat ziet de software niet. Uiteindelijk devalueert dat het diploma, stelt het universiteitsbestuur.

Studenten in de universiteitsraad zijn al maanden in discussie met de uni. ‘Proctoring verhoogt de stress bij studenten tijdens tentamens en kan voelen als privacy-inbreuk in deze toch al moeilijke tijden’, schrijven ze in een brief aan het cvb. Een petitie tegen het inzetten van een tweede camera is achthonderd keer ondertekend.

Rotterdam vernoemt straatnamen naar vrouwelijke wetenschappers

De gemeente Rotterdam vernoemt vijf straten naar vrouwelijke wetenschappers van de Erasmus Universiteit: de Hilda Verwey-Jonkerstraat, de Henny Langeveldstraat, het Willemijn van der Gootpad, het Jannie Sanders-Woudstrahof en het Brigitte van der Werfpad. Dat meldt de Rotterdamse universiteitskrant Erasmus Magazine.

De vijf vrouwen waren echte pioniers. Zo was Hilda Verwey-Jonker de eerste vrouwelijke afgestudeerde socioloog in Nederland en Henny Langeveld in 1968 de eerste vrouwelijke hoogleraar aan de Nederlandse Economische Hogeschool, een voorloper van de EUR.

Willemijn van der Goot was de eerste vrouw die promoveerde aan de Nederlandse Handels-Hoogeschool (ook een voorloper van de EUR), Jannie Sanders-Woudstra de eerste vrouwelijke hoogleraar in het Sophia Kinderziekenhuis en Brigitte van der Werf de eerste vrouwelijke hoogleraar aan de medische faculteit in Rotterdam.

Amsterdamse studenten krijgen rookmelder na brand

Alle studenten op campus Uilenstede in Amsterdam krijgen een rookmelder in hun studentenkamer. Aanleiding hiervoor is de brand die eerder dit jaar uitbrak in een keuken, meldt studentenhuisvester DUWO.

Rookmelders worden per juli 2022 verplicht, maar DUWO voert dat nu al door. Voor september moeten alle kamers een rookmelder hebben, zegt de organisatie.

De brand leidde tot veel onrust. DUWO liet daarop onderzoek doen. Daaruit bleek dat op een aantal punten niet werd voldaan aan de brandveiligheidseisen, zoals toegangsdeuren die niet voldoende brandwerend zijn.

Het vervangen van al die deuren wordt nog een hele klus. Volgens DUWO gaat het om zo’n tweeduizend deuren. Om het risico op brandoverslag van gemeenschappelijke woonkamers en woningen naar de hoofdtrappenhuizen te minimaliseren, wordt op enkele plaatsen glas vervangen door dertig minuten brandwerend glas of voorzien van voorzetramen.

Abonneer
Laat het weten als er

De spelregels voor reageren: blijf on topic, geen herhalingen, geen URLs, geen haatspraak en beledigingen. / The rules for commenting: stay on topic, don't repeat yourself, no URLs, no hate speech or insults.

guest

0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties