Student dupe van nieuwe tentamentijden
Opinie: Student dupe van nieuwe tentamentijden
Het Bureau van de Universiteit heeft met allerlei betrokkenen een keurig evaluatierapport geschreven naar aanleiding van de invoering van het nieuwe tentamentijdensysteem. Nu worden vier in plaats van drie tentamens op een dag afgenomen.
Daardoor zijn de capaciteitsproblemen tijdens tentamenperiodes dit jaar opgelost. Maar het argument van ruimtegebrek vervalt ook na de zomer wanneer het aantal plaatsen in de Aletta Jacobshal toeneemt van 1200 naar 1792. Daardoor is er de komende jaren van een capaciteitsprobleem geen sprake meer.
Concentratie en overlast
De nieuwe tentamentijden hebben vooral negatieve effecten. Allereerst beginnen de tentamens eerder en eindigen ze later. Dat komt de concentratie van studenten niet ten goede. Ook neemt het gevoel van onveiligheid toe laat in de avond, zeker als de straatverlichting om de hal niet werkt, zoals afgelopen tentamenperiode.
Het grote probleem zit in de wisseling van examinandi. Studenten die hun tentamen afronden, vooral studenten die recht hebben op extra tijd, hebben te maken met studenten die al in de hal staan te wachten op hun tentamen.
Zij zorgen voor geluidsoverlast,. Maar nog vervelender voor de zwoegende studenten is de aanwezigheid van examinatoren van het komende tentamen tijdens de extra tijd van het vorige tentamen.
Lawaai
Doordat de tentamens dichter op elkaar zitten, hebben ook de examinatoren, vooral die van grote geschreven tentamens, veel minder tijd om hun tentamen ter plekke gereed te maken. Op deze manier hebben studenten met extra tijd veel minder aan die tijd, wegens continue afleiding van vertrekkende studenten, van opengaande deuren waardoor lawaai naar binnenkomt en bovenal van gestreste examinatoren voor het volgende tentamen.
Waar in het rapport erg weinig aandacht aan is besteed, is de veiligheid. Door de kortere tussenpozen zijn er veel meer mensen aanwezig in de hal dan waarvoor die bedoeld is. Trappen staan bomvol, je kunt je amper keren en naar de wc gaan is voor dames bijna een onmogelijke opgave.
Naast dat het vervelend is, heeft dit ook grote veiligheidsrisico’s. Met zo’n menigte zit je als ratten in de val bij een incident/brand. Ook de luchtkwaliteit vermindert door de grote hoeveelheid mensen. Het luchtverversingssysteem van de Aletta Jacobshal kan het niet bolwerken, met hogere temperaturen en een muffe lucht als gevolg. Vooral ’s zomers kan dit voor grote problemen zorgen; niet erg concentratiebevorderend, lijkt me.
Verder groeien
Argumentatie met de strekking dat het zo lastig is om na de zomer weer terug te gaan naar het oude systeem om pas over een aantal jaar weer terug te moeten mocht de universiteit verder groeien, snijdt geen hout. Door voor dit tentamensysteem te kiezen, dat dit jaar als noodzakelijk kwaad diende terwijl er de komende jaren geen capaciteitsprobleem is, wordt onnodig een hele generatie studenten gedupeerd.
Best college van bestuur, heroverweeg dit besluit omwille van de studenten en examinatoren. Zo niet, dan toch omwille van de cijfers, statistiek, beoordelingen, visitaties die tegenwoordig voor universiteiten zo belangrijk zijn. Deze tentamenomstandigheden kunnen niet anders dan zorgen voor verminderde tentamenprestaties.
Jaap Scholtens is student rechtsgeleerdheid en geschiedenis