‘Student, denk verder, ga stemmen’

Vandaag gaan maar weinig mensen stemmen, voorspellen de peilingen. Studenten in Groningen moeten het vooral wel doen, zeggen alumnus Joren van Veen en student Maarten van der Laan, want het gaat dit jaar echt ergens om.

De afgelopen tijd heb ik onder studenten opvallend vaak namens mijn partij het woord mogen doen over evenementen in de stad en de sluitingstijden van horeca. Natuurlijk begrijp ik maar al te goed dat deze thema’s hen persoonlijk aangaan. Maar voor de komende raadsperiode staat er veel meer op het spel. Daarom roepen wij studenten er graag toe op om verder te kijken dan de verkiezingsposters en komende woensdag hun idealen te volgen.

Doe de stemwijzer

Ook vandaag zijn er nog volop mogelijkheden je te informeren over de inzet van deze verkiezingen. Neem dus niet alleen achteloos die flyer aan. Ga in plaats daarvan in discussie over thema’s die jij belangrijk vindt. Denk na over hoe je zelf denkt over thema’s zoals de bijstand, preventief fouilleren en huisvesting.

Lees op internet de verkiezingsprogramma’s door, ook tussen de regels, elke euro kan immers maar een keer besteed worden. Doe de stemwijzer, selecteer welke thema’s jij juist wel en niet belangrijk vind. Of beter nog, lees op de website van de gemeenteraad de notulen door en kijk waar de raadsleden afgelopen vier jaar nu echt mee bezig zijn geweest.

De komende gemeenteraadsverkiezingen gaan namelijk echt ergens over. De keuze is tussen partijen die een verplichte tegenprestatie bij het ontvangen van een uitkering als perfect afschrikmiddel zien om uitkeringsontvangers snel weer aan het werk te krijgen, of als een duwtje in de rug om bijstandsgerechtigden actief te houden in de samenleving. Wat ons betreft een verschil tussen demoniseren of vooruit helpen.

Studenten op campus buiten de stad?

Daarnaast gaat het om een keuze tussen partijen die studenten als kwaad zien voor de stad en het liefst in een campus buiten de stad laten wonen, of partijen die de toegevoegde waarde van studenten zien en hen verwelkomen. Partijen die de bezuinigen op de zorg als een lang gekoesterde wens zien om de overheid kleiner te maken, of partijen die hun best gaan doen om de gevolgen van de bezuinigingen zo klein mogelijk te houden.

En welke partijen wat vinden, dat gaan we jullie niet vertellen, wij hebben er alle vertrouwen in dat jullie – kritische studenten – dit uitstekend zelf kunnen ontdekken.

Durf te denken!

Joren van Veen BSc., alumnus Economics & Business Economics, Rijksuniversiteit Groningen.

Maarten van der Laan, student Wijsbegeerte en Honours College, Rijksuniversiteit Groningen en kandidaat-raadslid gemeente Groningen (PvdA, Nr. 5).

 

 

19-03-2014