Spoedberaad u-raad om Vindicat
Spoedberaad om Vindicat gaat over vertrouwen
Het vertrouwen van u-raad in het college van bestuur (cvb) loopt daarmee opnieuw een deuk op. Ook tijdens de verhitte begrotingsdiscussie van donderdag verweet de raad het cvb dat die hem onvoldoende en slecht had geïnformeerd.
Bestuurslid Hans Biemans meldde de u-raad tijdens de rondvraag van de vergadering op donderdag dat de accreditatie van Vindicat nog onderwerp van gesprek was en dat hij er daarom niets over kon zeggen. Enkele uren later kwam de RUG met een persbericht naar buiten en bleek het besluit om Vindicat tot september te weren bij officiële evenementen al te zijn genomen. De vereniging behoudt wel haar bestuursbeurzen.
David Jan Meijer, fractievoorzitter van De Vrije Student (DVS): ‘Er bleek dus wel al een collegebesluit. Ik voel mij ronduit beduveld.’
Afspraken
Meijer stelt verder dat het cvb zich niet aan de afspraken houdt die met de verenigingen zijn gemaakt. ‘De kern van deze afspraken is dat je het bestuur van een studentenorganisatie alleen verantwoordelijk kunt houden voor incidenten waar zij ook invloed op hadden kunnen uitoefenen’, zegt hij.
Maar nu blijken ook coronaovertredingen door leden van Vindicat mee te wegen, zoals een busfeest van twee jaarclubs en een huisfeest met zo’n honderd man. Reden voor DVS om op te roepen tot een spoedberaad van de u-raad.
De oproep krijgt steun van studentenpartij SOG en twee personeelsleden en dat is genoeg om een spoedberaad te houden. Onduidelijk is nog of het college van bestuur aanwezig is. ‘Voor al onze vergaderingen geldt dat het cvb niet verplicht is aanwezig te zijn’, licht Simon van der Pol (Personeelsfractie) desgevraagd toe.
‘Schokkend voorbeeld’
Van der Pol steunt het verzoek van DVS voor een spoedvergadering. ‘Het gaat mij er voornamelijk om dat de informatievoorziening naar de raad ondermaats is en dat we niet goed worden ingelicht. Vindicat is een schokkend voorbeeld.’
‘Dat het college in de vergadering spreekt over verbetering en we een paar uur later in het nieuws moeten lezen wat de beslissing is, terwijl de vragen in de vergadering onbeantwoord bleven, vind ik onacceptabel’, zegt hij.
Hoewel de gehele raad donderdag stevige kritiek uitte op de gebrekkige manier van communiceren door het cvb, zien niet alle leden heil in een spoedoverleg. ‘We hebben donderdag een vergadering met het nodige vuurwerk gehad over de begroting. Als ik eerlijk ben, vind ik dat belangrijker’, zegt Casper Albers (Personeelsfractie).
Ook hij betreurt het nieuwe voorval om de informatievoorziening, maar wat hem betreft had het onderwerp ook in de volgende reguliere vergadering besproken kunnen worden. ‘Ik zie liever dat de focus blijft op de probleempunten die we in de begroting zien.’
Informeel gesprek
Ondertussen lijkt het cvb de gevoelens van de raad over de begroting serieus te nemen. Collegevoorzitter Jouke de Vries, die donderdag om persoonlijke redenen niet bij de vergadering kon zijn, heeft voor aanstaande woensdag een ‘informeel gesprek’ met een afvaardiging van de raad aangevraagd.
Informeel betekent achter gesloten deuren, en dat zit niet alle raadsleden lekker. ‘Wat eigenlijk in de universiteitsraad besloten zou moeten worden, gebeurt nu op woensdagochtend in een achterkamertje’, zegt Meijer. Reden genoeg voor DVS om niet bij de bijeenkomst aanwezig te zijn.
Ook studentenpartij DAG ziet liever een openbare bijeenkomst, maar wil niet op voorhand een informeel overleg laten passeren. ‘Het is een moeilijke keuze, omdat we ook een plek aan de tafel willen’, zegt fractievoorzitter Ivi Kussmaul. ‘Tegelijkertijd willen we dat dit gesprek open gevoerd wordt, zodat mensen het kunnen volgen. We zullen dit in het weekend met elkaar overleggen.’
Juiste stap
Volgens Van der Pol en Albers is het niet vreemd dat het cvb om een informeel gesprek vraagt. ‘Na een advies dat niet positief is, is dit de volgende stap die het hoort te nemen’, zegt Albers. ‘Het is precies de bedoeling dat de raad en het college nu in gesprek kunnen komen. Het college zal vragen naar de pijnpunten en wat de raad van het college vraagt om het recht te krijgen. En het is niet zo dat op die informele vergadering ook knopen worden doorgehakt.’
Ook Van der Pol stelt dat het cvb nu de juiste stap neemt. ‘In principe is het beter om dit soort dingen tijdens een openbare vergadering te bespreken’, stelt hij. ‘Maar het is ook zo dat als je iets wilt bereiken, je soms informeel om tafel zult moeten. En ik denk dat het op dit moment wel verstandig is om, voor we weer in een officiële vergadering zitten, minstens een overleg te plannen.’
Wat er precies nodig is om de raad tot een positief advies te laten overgaan, is voor zowel Albers als Van der Pol helder: er moeten vooral toezeggingen komen wat betreft transparantie van het bestuur en de wijze waarop de raad wordt geïnformeerd.