Slaagt de nieuwe koffieleverancier van de RUG voor de smaaktest?

RUG-personeel oordeelt over leverancier

Slaagt de nieuwe koffie voor de smaaktest?

De koffie van Douwe Egberts maakt op de RUG plaats voor de biologische fairtrade bonen van Maas. Tenminste, als die bakjes leut een beetje smaken. Medewerkers van de universiteit mochten afgelopen week zelf proeven en oordelen.
Door Sara Rommes
12 oktober om 17:30 uur.
Laatst gewijzigd op 22 november 2020
om 16:21 uur.
oktober 12 at 17:30 PM.
Last modified on november 22, 2020
at 16:21 PM.

Terwijl de regen buiten met bakken uit de hemel komt, staan er in de voormalige Openbare Bibliotheek aan de Oude Boteringestraat dampende kopjes koffie klaar. Ze zijn bereid door de barista’s van Maas, het bedrijf dat – als alles goed gaat – de nieuwe koffieleverancier van de RUG wordt. 

Afgelopen juni moest de universiteit de aanbesteding voor de koffieautomaten nog intrekken, nadat de huidige leverancier Douwe Egberts en een tweede bedrijf zich teruggetrokken hadden. Door corona was de hoeveelheid koffie die geschonken werd sterk afgenomen en kon de RUG geen grote omzetten meer garanderen.

Toch is het dus gelukt een nieuwe partij te vinden die warme dranken wil gaan leveren. De koffie van Maas voldoet aan alle eisen die de RUG heeft opgesteld. Nu moet alleen de smaak nog goedgekeurd worden. Alle medewerkers van de universiteit kregen afgelopen week de kans om de nieuwe koffie te proeven en beoordelen. De koffietest is ‘een belangrijk onderdeel om te bepalen of de RUG uiteindelijk een deal zal sluiten met Maas’, laat het inkoopteam weten. 

Gemalen bonen

In de grote zaal waar de smaaktest plaatsvindt staan twee moderne koffiemachines. De eerste schenkt instantkoffie. Van de nieuwe apparaten zal 10 tot 15 procent deze soort schenken. De tweede machine vertegenwoordigt de andere 85 tot 90 procent en maakt koffie van gemalen bonen. ‘Mensen willen graag betere kwaliteit koffie’, legt koffie-expert Frank van Loon van Maas uit. 

Andere trefwoorden: duurzaam, lokaal en verantwoord. Maas gaat biologische koffie schenken die ook fairtrade is. De bonen komen van de Groningse brander Tiktak en het zwarte goud wordt bereid door zuinige machines die zichzelf kunnen in- en uitschakelen wanneer nodig. Voor cappuccino’s en latte macchiato’s wordt magere melk gebruikt. ‘Dat is om gezondheidsredenen besloten’, licht salesmanager Jean-Max Fijen toe. ‘Zo zitten er geen onnodige calorieën in je cappuccino.’ 

Vier cijfers

Nadat ze de koffie uitgebreid geproefd hebben mogen alle deelnemers een cijfer geven, maar alleen een 0, 5, 7 of een 10. Er klinkt wat verbazing: ‘Wat nou als ik een 6,5 wil geven?’ Van Loon legt uit dat je de cijfers eigenlijk moet ziet als ‘niet te drinken’(0), ‘net te drinken’ (5), ‘lekker’ (7) en ‘uitmuntend’ (10). 

Dat vertekent het beeld natuurlijk wel een beetje. De kans dat je een 0 geeft is klein en dus valt de keuze al snel op een 7 of een 10. Daar komt nog bij dat je koffie van Maas moet becijferen in vergelijking met de oude koffie, die van Douwe Egberts dus. Fijen legt uit dat de beslissing om op deze manier cijfers te geven door de RUG is genomen. ‘Maar we krijgen van meerdere kanten de feedback dat het handiger was geweest om meerdere keuzes te geven.’ 

Daar is nu niets meer aan te doen. Op het briefje waar de cijfers worden bijgehouden staan vooral zevens en tienen en een enkele vijf. Dat zal dus wel goedkomen met dat testoordeel. Maar de definitieve witte rook – of stoom, wellicht – laat nog even op zich wachten: in de loop van deze week wordt de uitslag gepubliceerd op My University.  

Engels

12 October 2020 | 22-11-2020, 16:21
Array

De spelregels voor reageren: blijf on topic, geen herhalingen, geen URLs, geen haatspraak en beledigingen. / The rules for commenting: stay on topic, don't repeat yourself, no URLs, no hate speech or insults.

guest

0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties