Sit-in tegen racisme: ‘Ik heb in vier jaar maar één zwarte professor gehad’

Sit-in tegen racisme

‘Ik heb in vier jaar maar één zwarte professor gehad’

Honderden mensen kwamen dinsdagavond samen op de Grote Markt om zittend te protesteren tegen racisme. De demonstratie was mede georganiseerd door studenten van de RUG.
Door Denise Overkleeft / Video door Rianne Aalbers
3 juni om 9:23 uur.
Laatst gewijzigd op 22 november 2020
om 16:20 uur.
juni 3 at 9:23 AM.
Last modified on november 22, 2020
at 16:20 PM.

‘Het was ongelooflijk’ zegt psychologiestudent Mirjam Derko (25), een van de organisatoren van de Sit-in against anti-black violence in the US & EU. ‘Ik had niet verwacht dat zoveel mensen zouden komen opdagen, zeker niet nu met de pandemie.’ 

Mirjam is voorzitter van de Women’s March Groningen, die het evenement – een van de vele in de wereld sinds afgelopen weekend grote demonstraties in Amerika ontstonden – samen met de Groningen Feminist Network en Black Ladies of Groningen organiseerde.

Hoeveel mensen er precies waren, is moeilijk te zeggen. Volgens de gemeente Groningen waren het er achthonderd – zoals toegestaan was vanwege de coronapandemie – misschien duizend. De organisatie denkt eerder aan 1500.

Veilige afstand

Zeker is dat vele honderden mensen met mondkapjes zittend hun steun kwamen betuigen. Op veilige afstand, want de Grote Markt was vooraf volledig bekrijt met gekleurde kruisjes. ‘Tussen elke stip zat zo’n twee à drie meter’, zegt Mirjam. En zo had iedere demonstrant zijn eigen plekje. 

Allemaal keken en luisterden ze naar de sprekers die voor het gemeentehuis hun stem lieten horen. De jonge, zwarte vrouwen die spraken over racistisch politiegeweld. Die strijdliederen zongen over rechtvaardigheid en die de menigte vervolgens als een met hen lieten meezingen. ‘Ons doel was om aandacht te vragen voor racisme, want dat is overal. Ook in Nederland.’

Nederlands racisme

Amberlee Siland (22), die bedrijfskunde studeert, nam ook deel aan de demonstratie en ondervindt het Nederlandse racisme zelf. ‘Op werk gedragen mensen zich anders om mij heen vanwege mijn huidskleur’, zegt ze. ‘Dan praten ze bijvoorbeeld liever niet over achterstandswijken als ik erbij sta.’

Student biomedische wetenschappen Soeraya is het met haar eens. ‘Racisme speelt altijd en het lijkt iets normaals.’ Het verschuilt zich in de ‘onschuldige’ dingen. ‘Bijvoorbeeld dat mensen aan mijn krulletjeshaar voelen, terwijl ik dat niet wil. Dat is echt vervelend’, zegt ze.

Voorbeeldfiguren

En het komt ook op andere manieren terug, zoals in het gebrek aan voorbeeldfiguren in hoge functies. Ook op de Groningse universiteit. ‘Tijdens de vier jaar dat ik hier studeer, heb ik maar één zwarte professor gehad, dat was het’, zegt Mirjam.

‘Zwarte studenten zoeken ook naar voorbeeldfiguren, mensen waar ze tegenop kijken. Maar dat is lastig als ze zich niet kunnen identificeren met de gezaghebbende figuren op de universiteit.’ 

Het is hoog tijd dat daar open en eerlijk over gesproken wordt, vindt ze. ‘Want er bestaat niet zoiets als kleurenblindheid. Racisme zit geworteld in onze samenleving en daar moeten we over praten.’

English

1 REACTIE

 1. Beste Ukrant,

  Wanneer gaan jullie eens fatsoenlijk (kritisch) journalistiek bedrijven? Laten we eens kritisch de claims van deze studenten bekijken:

  1. “‘Dan praten ze bijvoorbeeld liever niet over achterstandswijken als ik erbij sta.” – Stel dat dit waar is. Ooit eens bij stil gestaan dat dit wellicht voortkomt omdat deze mensen gevoelige onderwerpen aan de kant willen gaan die proportioneel gezien vaker voorkomen bij bepaalde etnische groeperingen? Dat de intentie hier juist zuiver is en men rekening probeert te houden met je gevoelens omdat ze niet per ongeluk verkeerde signalen willen afgeven? Ik nodig jou uit om ongevraagd te praten over onderwerpen zoals oververtegenwoordiging van Marokkanen in de criminaliteit in het bijzijn van een Marokkaanse collega (als je die hebt). Zou je dat zomaar doen? Of heb je empathisch besef en realiseer je je dat het misschien verkeerd kan overkomen (tenzij je die persoon goed kent en weet dat het niet in de taboesfeer ligt)? Je kan je collega’s ook gewoon confronteren en vragen in plaats van maar gewoon te veronderstellen dat het racisme betreft. -> Racisme is hier geen feit maar een veronderstelling

  2.‘Bijvoorbeeld dat mensen aan mijn krulletjeshaar voelen, terwijl ik dat niet wil. Dat is echt vervelend’ Juist, en dat mensen aan je haar voelen is racistisch? Je moet wel erg veel lagen aan interpretatie aanbrengen om hier racisme in te zien. -> Wederom, veronderstelling en geen feit.

  3.‘Tijdens de vier jaar dat ik hier studeer, heb ik maar één zwarte professor gehad, dat was het’. Juist, dus het feit dat JIJ maar 1x een ‘zwarte’ professor hebt gehad betekent dat racisme diepgeworteld is? -> Erg suggestief en berust op een drogredenering.

  Voor een serieus onderwerp als racisme – wat overal nog steeds een rol speelt helaas – is het belangrijk om serieuze en legitieme voorbeelden aan te dragen. Wat deze studenten doen is smakeloos; er wordt geen enkele feit gepresenteerd waaruit racisme blijkt, alleen hun eigen (vergezochte) interpretatie. Dat kan en mag niet de basis zijn van zulke claims (racisme is een zwaarwegend iets).

LAAT EEN REACTIE ACHTER

De spelregels voor reageren: blijf on topic, geen herhalingen, geen URLs, geen haatspraak en beledigingen. / The rules for commenting: stay on topic, don't repeat yourself, no URLs, no hate speech or insults.

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in