Studentenbonden: Schrap bindend studieadvies dit jaar

Studentenbonden: Schrap bindend studieadvies dit jaar

Het bindend studieadvies (bsa) voor eerstejaarsstudenten moet ook dit jaar worden geschrapt. Dat vragen acht studentenbonden in een brandbrief aan hun eigen college van bestuur woensdagmorgen.
25 november om 10:54 uur.
Laatst gewijzigd op 26 november 2020
om 20:08 uur.
november 25 at 10:54 AM.
Last modified on november 26, 2020
at 20:08 PM.
Avatar foto

Door Giulia Fabrizi

25 november om 10:54 uur.
Laatst gewijzigd op 26 november 2020
om 20:08 uur.
Avatar foto

By Giulia Fabrizi

november 25 at 10:54 AM.
Last modified on november 26, 2020
at 20:08 PM.
Avatar foto

Giulia Fabrizi

Van uit de hand gelopen studentenfeestjes tot bezette universiteitsgebouwen en van kamertekorten tot dreigende bezuinigingen: Giulia houdt al het nieuws in de gaten. Ze praat graag met de mensen die het aangaat, schrijft erover en begeleidt freelancers bij het maken van nieuwsartikelen. Eerder werkte ze als stadsredacteur Groningen en gemeenteverslaggever Haren voor Dagblad van het Noorden.

Twee weken geleden maakte het ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap bekend dat het bsa niet wordt afgeschaft voor universiteiten en wel voor het hbo. Volgens het ministerie lopen universitaire eerstejaars minder tot geen studievertraging op, omdat zij veel minder dan hbo-studenten te maken hebben met practica. 

Marinus Jongman, voorzitter van de Groninger Studentenbond, vindt dat echter te simpel gedacht: ‘Het bsa geeft eerstejaarsstudenten onnodig extra veel druk en stress. We roepen met klem de universiteiten op om het toch te schrappen en we vragen aandacht voor de zware situatie waarin eerstejaars zich bevinden.’ 

Coronacrisis

Samen met zeven studentenbonden uit andere studentensteden, waaronder die van Amsterdam, Maastricht en Delft, stuurt Jongman daarom een brandbrief aan het college van bestuur. 

In de brief benadrukken de bonden dat ‘het slecht gesteld is met het welzijn van studenten tijdens de coronacrisis’. De bonden halen onderzoek van Carin Universities aan en stellen dat 56,3 procent van de studenten concentratieproblemen heeft, 52,5 procent zich eenzaam voelt en voor 52,8 procent van de studenten er onduidelijkheid is over de impact van de coronacrisis op hun studievoortgang. 

‘Het hanteren van een bsa in een periode met zoveel onzekerheid over studievoortgang en studentenwelzijn zet extra druk op studenten in een tijd die sowieso al erg ingewikkeld voor ze is’, zegt Jongman.

Vertraging

Ook stellen de briefschrijvers dat de studievertraging die vorig jaar is opgelopen geen goede graadmeter is voor de mogelijke studievertraging van dit jaar. Vorig jaar begonnen alle eerstejaars immers op de ‘normale’ manier, stellen ze. ‘De huidige generatie eerstejaarsstudenten bevindt zich – ondanks de geboden voorrang – vaak in een situatie waarbij ze hun onderwijsinstelling en studiegenoten amper kennen.’

Daardoor valt volgens de briefschrijvers een belangrijk deel van het onderlinge contact en de begeleiding weg. Twee elementen die, stellen ze, essentieel zijn voor de studievoortgang. ‘Afgelopen jaar was het nog maar een paar maanden tot de zomer en werd het bsa wel geschrapt’, zegt Jongman.

‘Dit jaar hebben we een heel jaar online college en nu de crisis zo lang duurt zijn er aantoonbaar veel mentale problemen onder jongeren. Toch kiezen de universiteiten ervoor juist nu dit drukmiddel te houden. Dat is toch raar?’ 

Engels

25 November 2020 | 26-11-2020, 20:08
Array

De spelregels voor reageren: blijf on topic, geen herhalingen, geen URLs, geen haatspraak en beledigingen. / The rules for commenting: stay on topic, don't repeat yourself, no URLs, no hate speech or insults.

guest

1 Reactie
Meest gestemd
Nieuwste Oudste
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties