Student start petitie tegen bsa voor universiteiten

Student start petitie tegen bsa voor universiteiten

Ook universiteiten moeten het bsa schrappen dit jaar, zegt de Utrechtse biologiestudent Ralf Brouwer. Hij is een landelijke petitie begonnen om dat te bereiken.
16 november om 15:36 uur.
Laatst gewijzigd op 22 november 2020
om 16:22 uur.
november 16 at 15:36 PM.
Last modified on november 22, 2020
at 16:22 PM.
Avatar photo

Door Christien Boomsma

16 november om 15:36 uur.
Laatst gewijzigd op 22 november 2020
om 16:22 uur.
Avatar photo

By Christien Boomsma

november 16 at 15:36 PM.
Last modified on november 22, 2020
at 16:22 PM.
Avatar photo

Christien Boomsma

Achtergrondcoördinator en wetenschapsredacteur Volledig bio »
Background coordinator and science editor Full bio »

Na een aantal gesprekken met vrienden op het hbo, was het duidelijk voor eerstejaars student Ralf Brouwer. De redenen die het kabinet vorige week gaf om het bindend studieadvies op het hbo te schrappen, kloppen totaal niet. ‘Ze zeggen dat er op het hbo veel meer sprake is van praktijkonderwijs en in het wo niet’, zegt Brouwer. ‘Maar dat is helemaal niet zo.’

Brouwer is zelf eerstejaars biologie. En al staat hij er goed voor en hoeft hij zich geen zorgen te maken over het halen van de norm, hij heeft juist heel veel praktijkonderwijs. Maar veel hbo-vrienden totaal niet. ‘Praktijkonderwijs is niet afhankelijk van het niveau van de studie’, zegt hij, ‘maar van het soort studie dat je doet.’

Onder de aandacht

Dat was iets dat onder de aandacht gebracht moet worden, vindt hij. En dus startte hij de petitie ‘Ook geen bindend studieadvies voor universitaire eerstejaars wegens corona’, die sinds hij online ging op zondagavond al ruim 2200 keer is ondertekend.

‘Corona zou voor minder kwaliteitsverlies zorgen op het wo dan op het hbo. Ook wordt gezegd dat het wo minder praktijkgericht onderwijs zou hebben en dat dit minder belangrijk zou zijn, wat niet juist is’, schrijft Brouwer in de toelichting.

Hij vindt dat studenten dit jaar niet de dupe mogen worden van de coronoamaatregelen in het onderwijs, waardoor ze mogelijk nu het eerste jaar niet halen en van de opleiding moeten.

Kabinet

Hij hoopt dat de petitie massaal ondertekend wordt, zodat het kabinet zich gedwongen zal voelen om iets te doen. Daarvoor zijn minstens 40.000 handtekeningen nodig, denkt hij. ‘Maar ik sta er positief in.’ En zelfs als het niet lukt: ‘Dan heb ik het tenminste onder de aandacht gebracht’.

Voorzitter Marinus Jongman van de Groninger Studentenbond (GSb) staat volledig achter het initiatief. ‘Het is enorm raar dat ze dit jaar het bsa voor het wo willen handhaven. Vorig jaar gaven ze nog het goede voorbeeld door het af te schaffen. Maar nu, terwijl we nu een heel jaar online onderwijs hebben, doen ze precies het tegenovergestelde. Het is absurd.’

16 November 2020 | 22-11-2020, 16:22
Array
Abonneer
Laat het weten als er

De spelregels voor reageren: blijf on topic, geen herhalingen, geen URLs, geen haatspraak en beledigingen. / The rules for commenting: stay on topic, don't repeat yourself, no URLs, no hate speech or insults.

guest

2 Reacties
Meest gestemd
Nieuwste Oudste
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties