RUG wil studentenclubs groener maken

RUG wil studentenclubs groener maken

De universiteit trekt 10.000 euro per jaar uit om activiteiten van studentenclubs groener te maken. ‘Het is een eerste stap, maar goed voor de bewustwording’, vindt rector magnificus Cisca Wijmenga.
7 december om 11:00 uur.
Laatst gewijzigd op 7 december 2020
om 11:00 uur.
december 7 at 11:00 AM.
Last modified on december 7, 2020
at 11:00 AM.
Avatar photo

Door Christien Boomsma

7 december om 11:00 uur.
Laatst gewijzigd op 7 december 2020
om 11:00 uur.
Avatar photo

By Christien Boomsma

december 7 at 11:00 AM.
Last modified on december 7, 2020
at 11:00 AM.

Met de subsidie wordt al drie jaar geëxperimenteerd. Maar voortaan mogen ook geaffilieerde verenigingen subsidie aanvragen om hun evenementen duurzamer te maken.

Zo kreeg studievereniging Societas van sociologie 457 euro om thermosflessen aan te schaffen, kreeg TBV Lugus van Industrial Engineering en Management een bijdrage van 200 euro voor een zuinige koelkast en 400 euro voor de aanschaf van Doppers. Studievereniging Marug van economie kreeg 465 euro voor biologische catering.

Gadgets

Aanvragen voor gadgets werden afgewezen, zelfs als dat ging om groene gadgets zoals de bambooks die GLV Idun van biologie en life sciences wilde aanschaffen. Jaarlijks worden veel gadgets aan studenten gegeven die ze helemaal niet nodig hebben, aldus de Green Office in een evaluatie.

Ook werden aanvragen voor vluchtcompensatie (EBF van economie) , printpapier (studentenorkest Bragi) of vleesconsumptie afgewezen omdat die niet als duurzaam worden gezien.

Catering

Ivi Kussmaul van studentenpartij DAG is blij met het initiatief, maar twijfelt over het geld dat aan catering wordt besteed, zei ze in de commissievergadering van de u-raad. Ze vraagt zich af hoe dit de duurzaamheid vergroot, ook al is de catering veganistisch. ‘Ik zou graag meer permanente oplossingen zien, zoals het verduurzamen van de kantoren.’

Rector Wijmenga stelt dat dat niet de bedoeling is van de subsidie. ‘Het is een mooie start om jonge mensen ermee vertrouwd te maken dat je ook dingen kunt recyclen, dat je geen rietjes hebt die niet afbreekbaar meer zijn. Noem maar op. Het is een laagdrempelige manier zodat verenigingen bewust worden en nadenken wat je kunt doen om de wereld een beetje groener te maken.’

Abonneer
Laat het weten als er

De spelregels voor reageren: blijf on topic, geen herhalingen, geen URLs, geen haatspraak en beledigingen. / The rules for commenting: stay on topic, don't repeat yourself, no URLs, no hate speech or insults.

guest

0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties