RUG wil meer internationals in besturen

Studentenverenigingen tijdens de opening van het academisch jaar. Foto Reyer Boxem

Voorstel Calimero overgenomen

RUG wil meer internationals in besturen

De RUG wil studieadviseurs inzetten om internationale studenten te stimuleren een bestuursjaar te doen. Het idee kwam van Lijst Calimero, maar het college van bestuur doet er graag aan mee.
Door Anne de Vries
1 oktober om 10:20 uur.
Laatst gewijzigd op 22 november 2020
om 16:17 uur.
oktober 1 at 10:20 AM.
Last modified on november 22, 2020
at 16:17 PM.

Van de ruim dertigduizend studenten aan de RUG zijn er meer dan zevenduizend internationaal. Maar in raden en besturen van studentenverenigingen zijn internationals ondervertegenwoordigd, constateert fractievoorzitter Floor Buigel van Lijst Calimero. Ruim 80 procent zou bestaan uit Nederlandse studenten.

Dat moet anders, vindt Calimero, want Nederlandse studenten kunnen de belangen van internationals minder goed behartigen. ‘Wij kunnen niet door hun ogen kijken en zien wat internationale studenten meemaken in Groningen’, zegt Buigel.

Bestuursbeurs

Calimero denkt dat het doen van een bestuursjaar aantrekkelijker moet worden voor internationals en stelde daarom vorige week in de u-raad voor om hen dezelfde regeling te bieden als Nederlandse studenten. Die krijgen een bestuursbeurs en hoeven tijdens hun bestuursjaar geen college te volgen en in sommige gevallen ook geen collegegeld te betalen. Internationals moeten vanwege hun visum minimaal dertig ECTS halen.

Een ander voorstel is om studenten – Nederlands en internationaal – studiepunten te geven in ruil voor bestuurswerk. Hiervoor krijgen ze nu een certificaat van deelname, ‘maar voor bijvoorbeeld buitenlandse bedrijven is dit moeilijk te beoordelen, dus willen we daar meer context aan koppelen’, zegt Buigel.

Tot slot wil Calimero bestuurswerk meer bekendheid geven onder internationals. Daartoe willen ze onder andere studieadviseurs inzetten die hen wijzen op extracurriculaire activiteiten. ‘Zij kunnen vertellen waar je je community kan vinden en hoe je ergens kan meedoen.’

Geen studiepunten

Het college van bestuur nam alleen het laatste voorstel rechtstreeks over en beloofde een bericht te verspreiden naar alle studieadviseurs. Andere voorstellen moeten beter worden uitgewerkt, vond cvb-voorzitter Jouke de Vries in de u-raad.

Het college zei verder toe een subsidie voor internationale studenten te willen overwegen. Het geven van studiepunten gaat echter te ver.

Engels

Abonneer
Laat het weten als er

De spelregels voor reageren: blijf on topic, geen herhalingen, geen URLs, geen haatspraak en beledigingen. / The rules for commenting: stay on topic, don't repeat yourself, no URLs, no hate speech or insults.

guest

0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties