RUG wil verder met nieuwe tentamentijden

Evaluatie: nog wel problemen oplossen

RUG wil verder met nieuwe tentamentijden

De RUG wil de nieuw ingevoerde tentamentijden nog twee jaar aanhouden. Uit de evaluatie van het eerste tentamenblok blijkt wel dat er nog problemen moeten worden opgelost.
3 februari om 12:43 uur.
Laatst gewijzigd op 22 november 2020
om 16:19 uur.
februari 3 at 12:43 PM.
Last modified on november 22, 2020
at 16:19 PM.
Avatar photo

Door Giulia Fabrizi

3 februari om 12:43 uur.
Laatst gewijzigd op 22 november 2020
om 16:19 uur.
Avatar photo

By Giulia Fabrizi

februari 3 at 12:43 PM.
Last modified on november 22, 2020
at 16:19 PM.
Avatar photo

Giulia Fabrizi

Nieuwscoördinator Volledig bio » News coordinator Full bio »

Volgens de evaluatie heeft de nieuwe indeling ‘duidelijke negatieve effecten op de kwaliteit van toetsing’. Toch ziet het universiteitsbestuur vanwege de langetermijnprognose van de studentenaantallen de noodzaak om de indeling aan te houden.

Sinds september worden onder meer in de Aletta Jacobshal niet drie, maar vier tentamens per dag afgenomen. De tentamens beginnen ’s morgens om half negen, een half uur eerder dan normaal, en eindigen in sommige gevallen om tien uur ’s avonds. Ook is de tijd tussen tentamens verkort van twee uur naar drie kwartier.

Evaluatie

Volgens de evaluatie is het capaciteitsprobleem, waar de universiteit al jaren mee kampt, met de nieuwe tentamentijden voor dit collegejaar opgelost en hoeven er nauwelijks nog tentamens in het weekend te worden afgenomen. Ook hoeven er minder externe ruimtes te worden gehuurd.

Toch zijn er ook een hoop negatieve effecten. Zo is het de hele dag door veel drukker in de Aletta Jacobshal en dat zorgt voor meer geluidsoverlast en problemen met de klimaatbeheersing. Door de verkorte tijd tussen tentamens is er bovendien geen ‘buffertijd’ om problemen, bijvoorbeeld omdat een tentamen te laat begint, op te vangen.

Concentratie

Ook leiden de nieuwe tijden op verschillende manieren tot concentratieproblemen bij studenten. Vooral bij de vervroegde tijden in de ochtend en de late avondtentamens zeggen studenten daar dan last van te hebben. Ook voor mensen die met het openbaar vervoer komen zijn de nieuwe tijden niet ideaal.

Verder komen ook mensen die extra tijd nodig hebben in de problemen. Omdat de tijd tussen tentamens is verkort, komt het nu regelmatig voor dat docenten het volgende tentamen al voor moeten bereiden terwijl mensen met extra tijd nog aan het werk zijn.

Honderden toetsen

Ook voor het personeel zijn de nieuwe tijden niet ideaal. Vooral de verkorte tussentijd blijkt niet altijd even werkbaar, omdat toetsen voor honderden studenten niet in tien minuten klaargelegd kunnen worden. De voorbereiding moet daardoor veelal vooraf gebeuren, in plaats van direct voor het tentamen.

Hoewel de tentamentijden voor dit collegejaar niet meer kunnen worden veranderd, moeten volgens de evaluatie nog maatregelen worden genomen om de ontstane problemen te verhelpen. De evaluatie, die ook aanbevelingen bevat, ligt nu bij alle faculteitsbesturen opdat over de oplossingen kan worden gesproken.

Engels

2 REACTIES

Abonneer
Laat het weten als er

De spelregels voor reageren: blijf on topic, geen herhalingen, geen URLs, geen haatspraak en beledigingen. / The rules for commenting: stay on topic, don't repeat yourself, no URLs, no hate speech or insults.

guest

2 Reacties
Meest gestemd
Nieuwste Oudste
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties