RUG-student is beste dammer ter wereld

Roel Boomstra (20), vierdejaars student natuurkunde, won dit weekend de finale van de World Cup dammen. Hij versloeg regerend wereldkampioen Alexander Georgiev uit Rusland. In de halve finale was de Groninger student de voormalig wereldkampioen ook al te slim af.

Vertel, hoe ging de finale?

‘Het was superspannend. De eerste vijf wedstrijden eindigden in remise. Pas de zesde wedstrijd was bepalend. De eerste confrontatie duurde ruim vier uur, de zesde maar enkele minuten. Omdat elke wedstrijd die eindigt in gelijkspel zorgt voor minder speeltijd voor de volgende wedstrijd, liep de spanning enorm op. De kunst was om kalm te blijven. Dat lukte mij, maar de Rus minder. Hij maakte in de zesde wedstrijd een domme fout, waarna ik de partij kon beslissen.’

Hoe reageerde je?

‘Ik was euforisch. Georgiev is de wereldkampioen en de beste dammer ter wereld. Ik wist dat ik hem kon verslaan en dat is nu gelukt. Hij reageerde teleurgesteld en droop af. Ik heb hem niet meer gezien of gesproken.’

Wat betekent dit voor je toekomst?

‘Dit was voor mij de bevestiging dat ik het WK kan winnen, het hoogst haalbare doel in de damwereld. Helaas is het net geweest, daar werd ik teleurstellend derde. Nu moet ik twee jaar wachten. Ondertussen ga ik er alles aan doen om over twee jaar de beste te zijn.’

thumb-boomstrageorgiev

Hoe voel je je als internationaal grootmeester?

‘Ik voel mij een topsporter. Omdat ik bij de beste acht dammers ter wereld hoor, heb ik een A-status bij het NOC*NSF. Mijn prestatie zondag was mijn beste ooit. Nu heb ik zowel de huidige als de voormalige wereldkampioen verslagen.’

Hoe combineer je dammen met je studie?

‘Dat is lastig. Ik doe mijn studie op halftempo. Het is ook een kwestie van plannen. Soms ligt de focus meer op dammen, soms meer op mijn studie. Ik train drie uur per dag, met behulp van een computerprogramma. Deze bevat een database met daarin allemaal damwedstrijden die ik vervolgens analyseer. Dammen is mijn beroep, zo zie ik het. En het is het mooiste beroep dat er bestaat. Ik doe er alles aan om beter te worden.’

 

24-09-2013