RUG sluit verplicht vaccinatiebewijs niet uit

RUG sluit verplicht vaccinatiebewijs niet uit

De RUG kan niet garanderen dat onderwijs voor iedereen toegankelijk blijft als de universiteit een vaccinatiebewijs mag gebruiken.
19 maart om 9:34 uur.
Laatst gewijzigd op 19 maart 2021
om 13:22 uur.
maart 19 at 9:34 AM.
Last modified on maart 19, 2021
at 13:22 PM.


Door Giulia Fabrizi

19 maart om 9:34 uur.
Laatst gewijzigd op 19 maart 2021
om 13:22 uur.

By Giulia Fabrizi

maart 19 at 9:34 AM.
Last modified on maart 19, 2021
at 13:22 PM.

Giulia Fabrizi

Nieuwscoördinator
Volledig bio
News coordinator
Full bio

Dat bleek tijdens de commissievergadering bestuur van de universiteitsraad. Raadsleden vroegen collegevoorzitter Jouke de Vries naar de mogelijkheid om negatieve testresultaten of een vaccinatiebewijs te gebruiken om weer naar college te kunnen.

Rector Han van Krieken van de Radboud Universiteit in Nijmegen zei vorige week dat wat hem betreft studenten vanaf september alleen nog op campus welkom zijn als ze een negatieve testuitslag of een vaccinatiebewijs kunnen laten zien.

Geen wettelijke grondslag

Tot nu toe ontbreekt een wettelijke grondslag voor de invoering van een vaccinatiepaspoort, aldus de RUG. ‘Als de wet er ligt, moeten we ernaar kijken en ons afvragen of we eraan mee willen doen.’

Voor fractievoorzitter David Jan Meijer van De Vrije Student was het antwoord niet bevredigend. ‘Kan het college toezeggen dat onderwijs voor alle studenten toegankelijk blijft?’ vroeg hij. Het antwoord van de collegevoorzitter: ‘Nee, dat kunnen we nu niet toezeggen.’

Punt van debat

Het gebruik van een vaccinatiebewijs of negatieve testresultaten om toegang te verlenen tot locaties of evenementen, is op dit moment punt van debat. Hoewel wettelijke grondslag nog ontbreekt, heeft het demissionair kabinet advies gevraagd aan de Gezondheidsraad over de inzet van vaccinatiebewijzen.

De Gezondheidsraad stelt dat private partijen ‘in principe en onder strikte voorwaarden [mogen] vragen om een vaccinatiebewijs om toegang te krijgen tot hun ruimten, diensten of voorzieningen’. Hieronder vallen onder meer werkgevers, zorginstellingen, scholen en de horeca.

De Gezondheidsraad stelt ook dat het gebruik van een vaccinatiebewijs niet mag leiden tot discriminatie.