RUG sluit verplicht vaccinatiebewijs niet uit
RUG sluit verplicht vaccinatiebewijs niet uit
Dat bleek tijdens de commissievergadering bestuur van de universiteitsraad. Raadsleden vroegen collegevoorzitter Jouke de Vries naar de mogelijkheid om negatieve testresultaten of een vaccinatiebewijs te gebruiken om weer naar college te kunnen.
Rector Han van Krieken van de Radboud Universiteit in Nijmegen zei vorige week dat wat hem betreft studenten vanaf september alleen nog op campus welkom zijn als ze een negatieve testuitslag of een vaccinatiebewijs kunnen laten zien.
Geen wettelijke grondslag
Tot nu toe ontbreekt een wettelijke grondslag voor de invoering van een vaccinatiepaspoort, aldus de RUG. ‘Als de wet er ligt, moeten we ernaar kijken en ons afvragen of we eraan mee willen doen.’
Voor fractievoorzitter David Jan Meijer van De Vrije Student was het antwoord niet bevredigend. ‘Kan het college toezeggen dat onderwijs voor alle studenten toegankelijk blijft?’ vroeg hij. Het antwoord van de collegevoorzitter: ‘Nee, dat kunnen we nu niet toezeggen.’
Punt van debat
Het gebruik van een vaccinatiebewijs of negatieve testresultaten om toegang te verlenen tot locaties of evenementen, is op dit moment punt van debat. Hoewel wettelijke grondslag nog ontbreekt, heeft het demissionair kabinet advies gevraagd aan de Gezondheidsraad over de inzet van vaccinatiebewijzen.
De Gezondheidsraad stelt dat private partijen ‘in principe en onder strikte voorwaarden [mogen] vragen om een vaccinatiebewijs om toegang te krijgen tot hun ruimten, diensten of voorzieningen’. Hieronder vallen onder meer werkgevers, zorginstellingen, scholen en de horeca.
De Gezondheidsraad stelt ook dat het gebruik van een vaccinatiebewijs niet mag leiden tot discriminatie.