‘Heroverweeg de samenwerking met uni’s Hongkong’ (UPDATE)

Studenten beginnen petitie

‘Heroverweeg de samenwerking met uni’s Hongkong’ (UPDATE)

Hongkongse studenten in Groningen vragen de RUG om de uitwisseling met bepaalde universiteiten in de Aziatische metropool te heroverwegen.
4 december om 12:37 uur.
Laatst gewijzigd op 22 november 2020
om 16:18 uur.
december 4 at 12:37 PM.
Last modified on november 22, 2020
at 16:18 PM.
Avatar photo

Door Giulia Fabrizi

4 december om 12:37 uur.
Laatst gewijzigd op 22 november 2020
om 16:18 uur.
Avatar photo

By Giulia Fabrizi

december 4 at 12:37 PM.
Last modified on november 22, 2020
at 16:18 PM.

De 72 indieners – waarvan zes uit Hongkong – vrezen voor de veiligheid van studenten en medewerkers van de RUG op de lange termijn. ‘De universiteiten in Hongkong beschermen de lokale studenten niet’, zegt initiatiefnemer Elyse (24).

‘De RUG zou de samenwerking niet alleen vanuit het economische en praktische oogpunt moeten beschouwen, maar zou ook rekening moeten houden met de intrinsieke verschillen in normen en waarden tussen haar en de universiteiten in Hongkong.’

Politie-inval

Specifiek vragen ze de RUG om de samenwerking met de Chinese Universiteit van Hong Kong (CUHK) en de Hong Kong Polytechnic University (PolyU) te heroverwegen.

‘Beide universiteiten brachten niet eens een verklaring uit tijdens de politie-invallen’, zegt medeondertekenaar Aaron (25). Ze hebben eigenlijk niks gedaan om de studenten te helpen, vinden de initiatiefnemers.

‘Terwijl we uit de wereldgeschiedenis weten dat in landen waar oproerpolitie wordt ingezet, mensenrechten als vrijheid van meningsuiting en de mogelijkheid om zaken openlijk in twijfel te trekken in het geding komen’, zegt hij. ‘Dat raakt direct de academische vrijheid op de universiteiten waar we over spreken.’

Hardhandig

Het hardhandige optreden van de oproerpolitie schept daarmee een gevaarlijk precedent voor de toekomstige academische vrijheid van de universiteiten, menen de studenten.

‘De RUG moet erbij stilstaan dat de manier waarop de Hongkongse universiteiten nu met deze fundamentele mensenrechten omgaat, in schril contrast staat tot wat ze zelf uitdraagt’, zegt Elyse.

Wat betreft de studenten hebben beide Hongkongse universiteiten tijdens de rellen in november hun plicht om studenten te beschermen verzaakt. ‘De manier waarop ze met de situatie zijn omgegaan, is onacceptabel’, schrijven de studenten in de petitie.

Academische vrijheid

De universiteiten hadden volgens hen moeten proberen een bemiddelende rol in de protesten te spelen en hadden op moeten komen voor de academische vrijheid toen die door de komst van politie werd bedreigd.

‘Dat is de kernfunctie van een universiteit’, zegt Aaron. ‘Als je jezelf op de universiteit niet mag uitspreken tegen de regering, of tegen welke andere groep ook, waar leer je dan nog kritisch te denken en te handelen?’

Engels

Abonneer
Laat het weten als er

De spelregels voor reageren: blijf on topic, geen herhalingen, geen URLs, geen haatspraak en beledigingen. / The rules for commenting: stay on topic, don't repeat yourself, no URLs, no hate speech or insults.

guest

0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties