RUG kiest voor GroenLinks, D66 en Volt

Klimaat, onderwijs en Europa belangrijk

RUG kiest voor GroenLinks, D66 en Volt

Als het aan de RUG ligt, wordt GroenLinks de grootste partij bij de verkiezingen voor de Tweede Kamer. Op plaats twee volgt D66 (niet onverwacht) en op plaats drie nieuwkomer Volt (wel een tikje onverwacht).
15 maart om 18:20 uur.
Laatst gewijzigd op 17 maart 2021
om 11:17 uur.
maart 15 at 18:20 PM.
Last modified on maart 17, 2021
at 11:17 AM.
Avatar photo

Door Giulia Fabrizi

15 maart om 18:20 uur.
Laatst gewijzigd op 17 maart 2021
om 11:17 uur.
Avatar photo

By Giulia Fabrizi

maart 15 at 18:20 PM.
Last modified on maart 17, 2021
at 11:17 AM.
Avatar photo

Giulia Fabrizi

Van uit de hand gelopen studentenfeestjes tot bezette universiteitsgebouwen en van kamertekorten tot dreigende bezuinigingen: Giulia houdt al het nieuws in de gaten. Ze praat graag met de mensen die het aangaat, schrijft erover en begeleidt freelancers bij het maken van nieuwsartikelen. Eerder werkte ze als stadsredacteur Groningen en gemeenteverslaggever Haren voor Dagblad van het Noorden.

Toelichting

De peiling van UKrant stond open van maandag 8 maart tot en met donderdag 11 maart. We zijn ons ervan bewust dat iemand de peiling meer dan eens kon invullen. Ook weten we niet zeker of alle respondenten daadwerkelijk aan de RUG verbonden zijn.

Maar na analyse van de gegevens (zoals de vele aanvullende reacties die deelnemers vrijwillig achterlieten), hebben we geen opvallende onregelmatigheden aangetroffen (zie kader over Maastricht).

Vanzelfsprekend gaat het om een peiling, niet om een representatieve steekproef. Wij zien de peiling als een thermometer waarmee we een beeld schetsen van het stemgedrag op de RUG – niets meer, niets minder.

Dat blijkt uit een peiling van UKrant. Klimaat, hoger onderwijs en Europa zijn de belangrijkste verkiezingsthema’s binnen de academische gemeenschap in Groningen.

De partij van voorman Jesse Klaver haalt 20,7 procent van de stemmen en wordt gevolgd door D66 met 16,8 procent. Op de derde plek staat de nieuwe partij Volt met 14 procent – het gedachtegoed van de pro-Europese partij spreekt de universitaire gemeenschap kennelijk aan.

Thierry Baudets Forum voor Democratie is met 8,6 procent verrassend vierde, nog voor de VVD. De liberalen van premier Mark Rutte krijgen van de RUG 8,3 procent van de stemmen.

Zwevende kiezer

De peiling is 1249 keer ingevuld; 927 mensen weten vooraf op welke partij ze stemmen. Bijna een kwart van de respondenten twijfelt dus nog.

Onder deze groep zwevende kiezers gaat de voorkeur vooral uit naar GroenLinks, D66, Volt, PvdA, VVD en Partij voor de Dieren. Deze zes partijen krijgen de meeste ‘twijfelstemmen’. Alle andere partijen zitten daar (ruim) onder.

Ook is er een kleine groep die zegt niet of blanco te stemmen. Onder deze mensen lijkt een soortgelijk gemoed te bestaan: ze hebben geen of weinig vertrouwen in het huidige politieke bestel en denken niet dat hun stem daadwerkelijk iets zal veranderen.

‘Ik heb niet het gevoel dat het ook maar iets uitmaakt, parlementaire democratie is een achterhaald systeem’, licht een niet-stemmer toe. ‘Stemmen is geen methode om veranderingen in het beleid te bewerkstelligen’, zegt een ander. Een van de mensen die zegt blanco te stemmen, stelt ‘ontevreden [te zijn] met het huidige politieke landschap’.

Klimaat voorop

Het klimaat is met afstand het belangrijkste thema op de universiteit. Voor ruim achthonderd mensen is dit een van de onderwerpen waarop hun stemkeuze is gebaseerd. Daarna volgen hoger onderwijs (474) en Europa (434). Ook gelijke kansen (372 stemmen) en wonen (298) worden vaak genoemd.

Deze thema’s worden ook in de (niet verplichte) toelichting vaak met elkaar verbonden. ‘Gelijke kansen en goed onderwijs zijn de basis voor onze toekomst, maar dan moet er wel nog een toekomst zijn in verband met de klimaatcrisis’, reageert iemand. ‘Een sterker en hervormd Europa is wat we nodig hebben om grote problemen aan te pakken zoals klimaatverandering’, schrijft een ander.

Maar andere geluiden zijn er ook. ‘Minder Europa, minder immigranten, minder coronamaatregelen, meer geld naar hoger onderwijs (naar leraren en ict-lokalen aub), minder klimaatgezeur en geen gesloopte economie als ik straks afstudeer zou fijn zijn’, laat een student weten.

Opvallend genoeg speelt corona geen heel grote rol. Slechts 186 keer is de pandemie als belangrijk thema aangemerkt.

Andere uni’s

Ook andere universiteitsbladen deden mee aan deze peiling. Aan de Universiteit Utrecht en aan de TU Delft komt GroenLinks eveneens als grootste partij uit de bus. In beide steden staat, net als in Groningen, D66 op de tweede plaats.

Op de Erasmus Universiteit Rotterdam (Erasmus Magazine betitelt zijn achterban ‘als wat rechtser dan de rest van de uni’s in Nederland’) krijgt D66 de meeste stemmen. De partij wordt in Rotterdam op de hielen gezeten door de VVD. Forum voor Democratie eindigt in Rotterdam op plaats drie.

Volt scoort goed

Op de Universiteit Twente is de eerste plaats verrassend voor Volt, met 17 procent van de stemmen. De pro-Europese partij wordt daar gevolgd door D66 en GroenLinks, met respectievelijk 14 en 13,7 procent.

Niet alleen in Groningen en Enschede doet Volt het goed. De partij weet op bijna elke deelnemende universiteit een plekje in de top vijf te bemachtigen. Alleen in Rotterdam valt Volt net buiten de boot; daar staat de partij met een nipt verschil op plek zes.

Hoewel tussen universiteiten wel enkele partijverschillen zijn, blijken de belangrijkste politieke thema’s overal dezelfde. Net als in Groningen worden klimaat, hoger onderwijs en Europa het meest genoemd.

15 March 2021 | 17-3-2021, 11:17
Array

De spelregels voor reageren: blijf on topic, geen herhalingen, geen URLs, geen haatspraak en beledigingen. / The rules for commenting: stay on topic, don't repeat yourself, no URLs, no hate speech or insults.

guest

1 Reactie
Meest gestemd
Nieuwste Oudste
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties