RUG investeert 5,5 miljoen in online onderwijs

Extra personeel en betere software

RUG investeert 5,5 miljoen in online onderwijs

De RUG trekt voor de komende twee jaar 5,5 miljoen euro uit om online onderwijs beter vorm te geven. De helft is bedoeld voor 22 fte aan extra ondersteunend personeel. Daarnaast gaat 1,5 miljoen naar software en apparatuur.
7 september om 11:31 uur.
Laatst gewijzigd op 22 november 2020
om 16:21 uur.
september 7 at 11:31 AM.
Last modified on november 22, 2020
at 16:21 PM.
Avatar photo

Door René Hoogschagen

7 september om 11:31 uur.
Laatst gewijzigd op 22 november 2020
om 16:21 uur.
Avatar photo

By René Hoogschagen

september 7 at 11:31 AM.
Last modified on november 22, 2020
at 16:21 PM.
Avatar photo

René Hoogschagen

Freelance journalist Volledig bio / Full bio.

De RUG wil zo de door corona opgedane ervaring met het online onderwijs uitbouwen. ‘Studenten en docenten vinden online onderwijs op dit moment nog van lagere kwaliteit dan on campus-onderwijs’, licht het college van bestuur (cvb) toe in het Actieplan Onderwijs. Expliciet doel van de investeringen is dat ze ‘op de langere termijn relevant zijn voor de RUG-strategie’. 

De sleutelterm in het plan is blended learning, oftewel: niet alleen lessen vanachter een scherm, maar ook lessen uit de collegezaal, met een deel van de studenten in de zaal en het andere deel thuis. Én de mogelijkheid om snel te schakelen: van on campus naar online.

Concrete invulling

Ten eerste worden daarvoor studentassistenten en experts ingezet om docenten te helpen bij online lessen en toetsen. Daarnaast wordt er acht ton uitgetrokken voor betere software.

Ook worden meer collegezalen geschikt gemaakt om lessen op te nemen en te streamen. Daarvoor laat de RUG 125 karretjes bouwen met daarop een groot scherm en andere benodigde apparatuur. En er komen mensen om die karretjes, polycom-systemen genaamd, te helpen bedienen.

Voor tentamens die niet online kunnen wordt de Aletta Jacobshal zo strak mogelijk ingepland, rekening houdend met de coronamaatregelen. Daarvoor kijkt de universiteit specifiek naar het zo snel mogelijk binnenlaten en uitstromen van de studenten. 

Omgaan met online

Verder komen er voorzieningen om studenten en docenten te leren omgaan met de online omgeving. Zo komt er een digitaal platform om ervaringen uit te wisselen, worden er webinars gehouden en worden er modules online onderwijs en toetsing gemaakt.

De hulp voor online toetsen is al op volle kracht bezig. De nieuwe voorzieningen om colleges op te nemen of te streamen moet in het tweede semester geregeld zijn. De ondersteuning van docenten, de website en webinars zijn in blok 3 volledig in functie. De deadline voor andere maatregelen is het einde van het collegejaar. 

Investering uit ICT-meerjarenplan

Van de 5,5 miljoen is acht ton apart gezet voor eventueel nieuw te bepalen maatregelen in het tweede jaar. 

Het geld dat voor het plan is uitgetrokken komt deels uit de kwaliteitsafspraken voor extra huisvesting en docentondersteuning voor volgend jaar, die hiermee vrijwel leeg zijn. Het grootste deel, ruim 4 miljoen euro, worden onttrokken uit de ICT-meerjarenplannen van afgelopen periode en de komende periode.

Engels

Abonneer
Laat het weten als er

De spelregels voor reageren: blijf on topic, geen herhalingen, geen URLs, geen haatspraak en beledigingen. / The rules for commenting: stay on topic, don't repeat yourself, no URLs, no hate speech or insults.

guest

0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties