RUG digitaliseert 100.000 objecten, van boek tot instrument

Scan- en studieopstelling voor het digitaliseren van boeken in het Gronings. Foto: Centrum voor Groninger Taal en Cultuur

RUG digitaliseert, van boek tot instrument

De RUG gaat 100.000 objecten uit haar ‘academisch erfgoed’ digitaliseren en zo toegankelijk maken voor iedereen; van boeken uit de 15e eeuw, tot het oudste wetenschappelijke instrument van de universiteit.
23 februari om 17:32 uur.
Laatst gewijzigd op 24 februari 2021
om 10:09 uur.
februari 23 at 17:32 PM.
Last modified on februari 24, 2021
at 10:09 AM.
Avatar photo

Door Giulia Fabrizi

23 februari om 17:32 uur.
Laatst gewijzigd op 24 februari 2021
om 10:09 uur.
Avatar photo

By Giulia Fabrizi

februari 23 at 17:32 PM.
Last modified on februari 24, 2021
at 10:09 AM.
Avatar photo

Giulia Fabrizi

Nieuwscoördinator Volledig bio » News coordinator Full bio »

Het project krijgt de toepasselijke naam ‘Spotlight’ en loopt tot begin 2022. Voor de uitvoering legt het college van bestuur van de RUG zeven ton neer.

De opgenomen objecten krijgen allemaal een uitgebreide omschrijving en zullen beschikbaar zijn voor zowel academisch onderzoek en onderwijs als voor mensen die geïnteresseerd zijn in de geschiedenis van het Noorden.

‘Het project Spotlight zorgt ervoor dat collecties en materialen die nu nog alleen ter plekke bij de universiteit te raadplegen zijn, straks overal ter wereld toegankelijk zijn’, zegt Wian Stienstra, projectleider van de UB.

Gronings

Niet alleen Stienstra is enthousiast over het project. Ook hoogleraar Friese taal- en letterkunde Goffe Jensma, verantwoordelijk voor het deelproject waarin Groninger boeken uit de periode vanaf de 18de eeuw tot nu worden gedigitaliseerd en geanalyseerd, ziet een kans.

‘Met dit project kunnen we een grote stap zetten in het onderzoek naar de ontwikkeling van het Gronings in al z’n variatie’, zegt hij.

Al het gedigitaliseerde materiaal wordt gepubliceerd bij de bestaande collecties en is waar mogelijk vrij toegankelijk via Open Access.

Een doosje met te digitaliseren negatieven van hunebedden D1 en D2 uit de jaren ’30 (Foto Groninger Instituut voor Archeologie)

Engels

Abonneer
Laat het weten als er

De spelregels voor reageren: blijf on topic, geen herhalingen, geen URLs, geen haatspraak en beledigingen. / The rules for commenting: stay on topic, don't repeat yourself, no URLs, no hate speech or insults.

guest

0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties