RUG begint crowdfunding voor onderzoek naar corona

RUG begint crowdfunding voor onderzoek naar corona

Op initiatief van het Ubbo Emmius Fonds (UEF) beginnen onder meer de RUG en het UMCG met een crowdfundingactie om geld in te zamelen voor onderzoek naar het coronavirus in het bijzonder en virussen in het algemeen. 
1 mei om 15:01 uur.
Laatst gewijzigd op 22 november 2020
om 16:20 uur.
mei 1 at 15:01 PM.
Last modified on november 22, 2020
at 16:20 PM.
Avatar photo

Door Rob Siebelink

1 mei om 15:01 uur.
Laatst gewijzigd op 22 november 2020
om 16:20 uur.
Avatar photo

By Rob Siebelink

mei 1 at 15:01 PM.
Last modified on november 22, 2020
at 16:20 PM.

Waarom wordt de een heel ziek en de ander nauwelijks? Welke gevolgen heeft het virus op de lange termijn? Hoe bouwen we antistoffen en immuniteit op? Om antwoord te krijgen op zulke vragen, maken Groningse onderzoekers gebruik van de gezondheidsgegevens van de biobank en de nieuwe data over corona van Lifelines.

Dat onderzoek levert al heel veel gegevens op, dankzij de medewerking van tienduizend deelnemers in de noordelijke provincies; tijdens de coronacrisis vullen zij wekelijks een vragenlijst in over hun gezondheid. De onderzoekers willen dat onderzoek uitbreiden over heel Nederland en daar is veel geld voor nodig.

Antwoorden op vele vragen

Directeur Jochen Mierau van de Aletta Jacobs School of Public Health, een van de participanten in de crowdfundingactie: ‘In die schat van data die de Lifelines-deelnemers mogelijk maken, zitten de antwoorden op vele vragen verstopt.’

Dat de een heel ziek wordt van het coronavirus en de ander denkt dat die hooguit een koudje heeft opgelopen, kan met tal van factoren te maken hebben, aldus Mierau. Errfelijkheid kan een rol spelen, maar ook het immuunsysteem, omgevingskenmerken, leefstijl of sociaaleconomische positie.

Het verzamelen, verwerken en analyseren van die informatie kost veel geld. Mierau: ‘Dat halen we voor een deel op uit onze eigen organisaties, maar we willen ook een beroep doen op iedereen in Noord-Nederland en daarbuiten om ons te helpen.’

Crowdfunding tegen corona

Doneren kan via de site Crowdfunding tegen corona. Het is een initiatief van het Ubbo Emmius Fonds, in samenwerking met Aletta Jacobs School of Public Health, de RUG, het UMCG, Lifelines en de NDC mediagroep.

Het Ubbo Emmius Fonds (UEF) is vernoemd naar de eerste rector magnificus van de RUG. Het UEF is een onafhankelijke stichting met een zelfstandig bestuur onder leiding van Paul Polman (oud-CEO Unilever). De bestuursleden, allemaal oud-studenten van de universiteit, doen hun werk voor de stichting voor niets.

Engels

Abonneer
Laat het weten als er

De spelregels voor reageren: blijf on topic, geen herhalingen, geen URLs, geen haatspraak en beledigingen. / The rules for commenting: stay on topic, don't repeat yourself, no URLs, no hate speech or insults.

guest

0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties