Psychologie zit studenten op de hielen voor fraude bij online tentamens

Twintig studenten verdacht

Psychologie onderzoekt fraude bij online tentamens

De examencommissie van psychologie doet onderzoek naar tentamenfraude bij de online hertentamens van statistiek I.b en statistiek II van vorige week. Er worden zo’n twintig studenten verdacht.
22 april om 9:54 uur.
Laatst gewijzigd op 22 november 2020
om 16:20 uur.
april 22 at 9:54 AM.
Last modified on november 22, 2020
at 16:20 PM.
Avatar photo

Door René Hoogschagen

22 april om 9:54 uur.
Laatst gewijzigd op 22 november 2020
om 16:20 uur.
Avatar photo

By René Hoogschagen

april 22 at 9:54 AM.
Last modified on november 22, 2020
at 16:20 PM.

‘We hebben bewijs dat er tijdens het tentamen in WhatsAppgroepen overlegd werd over vragen en antwoorden’, zegt voorzitter Maarten Derksen van de examencommissie. Medestudenten die ook in de appgroepen zaten trokken aan de bel.

Studenten die in de betreffende appgroepen zaten, worden opgeroepen zich te melden bij de commissie. Dat kan tot woensdag eind van de middag. Ze worden daarnaast persoonlijk benaderd, zegt Derksen. ‘Daarna willen we een beslissing nemen wat er met de fraudeurs gebeurt.’

Uitgeschreven

Met studenten die zich melden wordt soepel omgegaan, zegt hij. Wie dat niet doet en toch op fraude wordt betrapt, moet er op rekenen uitgeschreven te worden van het vak. ‘Dat hebben we nog niet helemaal besloten, maar die kant gaat het wel op.’

Bij statistiek II gaat het om het Engelstalige tentamen van afgelopen donderdag, waar ruim driehonderd studenten aan deelnamen. Statistiek I.b werd afgelopen vrijdag afgenomen. De tentamens waren vanwege de coronamaatregelen omgezet in online openboektentamens. 

De studenten werden niet in de gaten gehouden met zogenoemde proctoringsoftware, waarbij docenten via de webcam en microfoon met studenten mee kunnen kijken. Tijdens een ander statistiektentamen, twee weken geleden, werd daar wel een proef mee gedaan.

Evaluatie

De fraude wordt meegenomen in de evaluatie van het online tentamineren. ‘Dat gaat niet alleen over deze fraude, maar ook over de techniek’, zegt Derksen. Grote veranderingen ziet hij niet komen. ‘Dit is een noodoplossing.’ 

Er zijn wel maatregelen genomen om fraude moeilijker te maken en de studenten moeten vooraf beloven dat ze niet zullen frauderen, maar het blijft moeilijk, zegt hij. ‘Online tentamineren is een nachtmerrie natuurlijk, dat weet iedereen.’

UKrant doet momenteel een online survey naar de ervaringen van studenten met online tentamens en vervangende opdrachten. Meedoen? Je vindt de survey hier.

Engels

Abonneer
Laat het weten als er

De spelregels voor reageren: blijf on topic, geen herhalingen, geen URLs, geen haatspraak en beledigingen. / The rules for commenting: stay on topic, don't repeat yourself, no URLs, no hate speech or insults.

guest

0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties