Powernap tussen de colleges door is heel heilzaam

Powernap tussen de colleges door is heel heilzaam

In ‘Intussen elders’ verzamelen we opmerkelijk nieuws van andere universiteiten. Deze week onder meer: Vrije Universiteit in Amsterdam schaft powernapbedden aan om een dutje te doen.
Samengesteld door Rob Siebelink
13 februari om 13:50 uur.
Laatst gewijzigd op 22 november 2020
om 16:19 uur.
februari 13 at 13:50 PM.
Last modified on november 22, 2020
at 16:19 PM.

Moe? Slaperig? Doe een powernap

Als we vermoeid zijn zetten we onze schouders eronder, nemen we nog een extra kopje koffie en werken we gewoon hard door. Maar in zuidelijke landen is een siësta heel gewoon en dat moeten wij volgens de Vrije Universiteit (VU) in Amsterdam ook doen, schrijft het AD. Een powernap tussen de bedrijven door is namelijk heel heilzaam.

De VU schafte daarom een aantal powernapbedden aan, waar student en staf een kwartiertje de ogen kunnen dichtdoen.

De powernapbedden zijn een soort capsule met daarin een matras. Volgens een betrokken manager is iemand na een pauze in de capsule veel productiever. Het faciliteren van powernaps hoort, zo zegt hij, bij goed werkgeverschap.

Na een korte rust ben je drie uur langer alert dan wanneer je vecht tegen vermoeidheid en slaap, is je humeur beter en maak je minder fouten, zo tekent het AD verder op.

Van belang is wel dat je niet te lang in de capsule blijft. ‘Als je langer dan vijfentwintig minuten gaat dutten, bestaat de kans dat je met een soort kater wakker wordt, alsof je een jetlag hebt. Dan heeft het dutje juist een averechts effect.’

‘Discriminatie is sinds corona next level’

Chinese studenten in Rotterdam worden sinds de uitbraak van het coronavirus veel meer gediscrimineerd, stelt de Chinese Student Association aan de Erasmus Universiteit Rotterdam (EUR).

‘Wij Chinezen zijn niet een groep die zich snel uitspreekt’, zegt Jingli Gao, president van de vereniging, in het universiteitsblad Erasmus Magazine. ‘Discriminatie is er altijd, en niet alleen tegen Chinezen. Maar sinds het coronavirus is het wel next level, of zelfs twee levels erger.’

De studentenvereniging roept op om de petitie ‘We zijn geen virussen!’ te tekenen en je zo uit te spreken tegen racisme.

‘Docenten kunnen geen Nederlands meer’

Een student aan de Universiteit van Amsterdam schrijft in een opiniestuk in Het Parool dat universitair docenten op de bètafaculteit van de UvA geen goed Nederlands meer kunnen. ‘Men is op een kennisinstituut als de UvA de simpelste Nederlandse werkwoordsvormen compleet verleerd op juiste wijze te schrijven’, schrijft Jochem Bakker.

Het gaat volgens hem al mis bij meest simpele werkwoordvervoegingen en voltooide deelwoorden. Niet alleen studenten, maar vooral ook hoofddocenten en vakcoördinatoren zijn ‘spontaan vergeten wanneer bij persoonsvormen ook alweer een ‘d’ en wanneer toch gewoon een ‘t’ achter een stam moet komen te staan, om maar te zwijgen over de gevallen waarin beide letters na de stam moeten volgen’, aldus de student.

Hij hoopt dat de universiteit actie onderneemt. ‘Hoe mooi zou het zijn als de UvA dit nu oppakt en strenger gaat kijken naar het taalniveau van de overgebleven Nederlandse studies.’

13 February 2020 | 22-11-2020, 16:19
Array
Abonneer
Laat het weten als er

De spelregels voor reageren: blijf on topic, geen herhalingen, geen URLs, geen haatspraak en beledigingen. / The rules for commenting: stay on topic, don't repeat yourself, no URLs, no hate speech or insults.

guest

1 Reactie
Meest gestemd
Nieuwste Oudste
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties