Politie trekt boete aan studenten op balkon weer in

Politie trekt boete aan studenten op balkon weer in

In ‘Intussen elders’ verzamelen we opmerkelijk nieuws van andere universiteiten. Deze keer onder meer: Vijf studenten in Leiden kregen een coronaboete omdat ze op hun balkon stonden. De politie trok die later weer in.
Samengesteld door Rob Siebelink
1 mei om 10:57 uur.
Laatst gewijzigd op 22 november 2020
om 16:20 uur.
mei 1 at 10:57 AM.
Last modified on november 22, 2020
at 16:20 PM.

Politie trekt coronaboete voor studenten in

Vijf studenten in Leiden hebben een boete van 390 euro gekregen omdat ze te weinig afstand hielden op hun eigen balkon. Vanwege ‘voortschrijdend inzicht’ heeft de politie die bekeuringen later weer ingetrokken, meldt het Leidse universiteitsblad Mare.

De studenten werden beboet toen ze een 21-diner voor een jarige huisgenoot hielden, vertelt geneeskundestudent Valentijn Kok. Vijf van de tien huisgenoten waren daarbij aanwezig. Na het diner gingen ze verder op hun balkon.

‘Ons verweer was dat we op ons eigen balkon stonden, maar dat telt volgens de politie als openbare ruimte’, vertelt Kok in Mare. ‘En daarna zeiden ze dat we zelfs binnen anderhalve meter afstand moesten houden. Je moet hier eens in de gang komen kijken. Je kán niet eens afstand houden.’

Ongewoon beeld: leegstand in Utrecht

Vierhonderd kamers bij de SSH in Utrecht staan leeg omdat internationals vanwege het coronavirus naar huis zijn gegaan. Andere studenten kunnen daarom tot september tegen een gereduceerd tarief in zo’n kamer. Wie zich voor 1 mei inschrijft, krijgt bovendien een jaar wachttijd cadeau.

De SSH had voor dit semester negenhonderd kamers verhuurd aan internationale studenten. Bij het uitbreken van de coronacrisis is de helft van hen naar huis gegaan en staan die kamers dus leeg. ‘In een tijd dat er zoveel woningnood is, is dat niet goed’, zegt SSH in het universiteitsblad DUB.

Limburgs fonds helpt studenten

Het noodfonds dat door het Universiteitsfonds Limburg/SWOL in het leven werd geroepen voor studenten met geldproblemen door de coronacrisis, heeft inmiddels zo’n 35.000 euro uitgekeerd. Eenzelfde bedrag is nog beschikbaar voor lopende of nieuwe aanvragen. Dat schrijft universiteitskrant Observant.

Begin april startte het fonds om via crowdfunding geld op te halen voor studenten die niet in aanmerking komen voor alle andere regelingen. Op zijn site meldt het fonds dat vanwege de coronacrisis ‘sommige studenten van de Universiteit Maastricht nauwelijks geld hebben voor primaire levensbehoeftes, zoals onderdak en eten’.

In totaal zijn er tachtig aanvragen binnengekomen, aan 55 studenten is uiteindelijk een bedrag uitgekeerd. Het gaat om leningen van maximaal 1500 euro.

Abonneer
Laat het weten als er

De spelregels voor reageren: blijf on topic, geen herhalingen, geen URLs, geen haatspraak en beledigingen. / The rules for commenting: stay on topic, don't repeat yourself, no URLs, no hate speech or insults.

guest

0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties