Playlist: Grunge

Van wat voor muziek hou je? En wat zijn je favoriete nummers?  Die vragen stelt de UK iedere week aan een willekeurige medewerker of student. Hun playlist hoor je op Spotify.

Deze week geen playlist van een willekeurige RUG medewerker, maar een lijst met muziek die hoort bij het  UK magazine artikel over de Grunge.

Jaren negentig

Je ziet steeds beter dat mode eigenlijk niet meer is dan een herhaling van eerder stijlen met hier en daar wat aanpassingen. De hippie look van de jaren zeventig, de disco stijl uit de jaren tachtig, je ziet het allemaal weer voorbij komen. En nu mag ook de Grunge look uit de jaren negentig weer.

Rommelig haar?

Misschien ben je wel al een beetje Grunge zonder het te weten. Draag je geruite blouses, het liefst een beetje oversized? Wijde truien? Leggings met prints? Zwarte korte leren jassen? Dr. Martens of andersoortige hoge zwarte schoenen? Hoedjes? Rommelig haar? Het was allemaal hip in de jaren negentig. Hier kun je zien hoe je in vijf stappen Grunge kunt worden, en  hier een mooi verhaal in The New York Times.

Niet te vaak wassen

De mode was als de muziek, een beetje stoer, een beetje ruig. Het ging er eigenlijk om juist niet modieus te zijn. Het was niet belangrijk hoe je eruit zag. Het beste was je niet te vaak te wassen en iets ouds en frommeligs uit de kast te trekken en daar gewoon in te gaan wonen.

Anti-mode

Of t-shirts te dragen van bands die je cool vond. Maar ja, zo gaat dat als je bekend word, dan wordt ook de anti-mode mode.  Dan wordt underground modieus. En dan zie je meteen het dilemma waar Grunge mee worstelde. Waar Kurt Cobain mee worstelde.

Underground

Begonnen als underground act. Als act die zich afzette tegen de kapitalistische platenmaatschappijen waarbij het niet meer om de muziek ging maar om het geld verdienen. En vervolgens word je zo bekend dat je zelf ineens mainstream bent. Je bent datgene geworden wat je altijd zo verafschuwde. De concertkaartjes voor je optreden worden ineens zo duur dat je je  er bijna voor schaamt.

Overdosis

Met Kurt Cobain liep het slecht af, dat verhaal kennen we allemaal.  De zanger van Alice in Chains, Lane Staley, onderging hetzelfde lot als Cobain. Al eerder overleed ook de zanger van Mother Love Bone, Andrew Wood, aan een overdosis.  Gelukkig was niet iedereen alleen maar aan de drugs en werd er ook gewoon geweldig goeie (gitaar)muziek gemaakt. Denk aan  Soundgarden, Alice in Chains, Pearl Jam, Mudhoney en nog heel veel meer. Benieuwd naar de muziek? Hier is een speciale Grunge Playlist!

  

 

 

 

10-06-2013