Oud-minister Johan Remkes nieuwe voorzitter Raad van Toezicht

Foto gemeente Den Haag

Johan Remkes nieuwe voorzitter Raad van Toezicht

Johan Remkes, oud-minister en huidig waarnemend burgemeester van Den Haag, wordt de nieuwe voorzitter van de Raad van Toezicht (RvT) van de RUG. Hij is door minister Van Engelshoven van Onderwijs per 1 september benoemd.
22 juni om 17:53 uur.
Laatst gewijzigd op 22 november 2020
om 16:21 uur.
juni 22 at 17:53 PM.
Last modified on november 22, 2020
at 16:21 PM.
Avatar photo

Door Rob Siebelink

22 juni om 17:53 uur.
Laatst gewijzigd op 22 november 2020
om 16:21 uur.
Avatar photo

By Rob Siebelink

juni 22 at 17:53 PM.
Last modified on november 22, 2020
at 16:21 PM.

Remkes volgt Tjibbe Joustra op, die er na de zomervakantie twee termijnen als voorzitter op heeft zitten. Dat heeft de RUG maandag bekend gemaakt. Ook hoogleraar theoretische natuurkunde aan de Universiteit Leiden Wim van Saarloos neemt zitting in de RvT.

Groningen is voor rasbestuurder Remkes bekend terrein. Hij werd in 1951 geboren in Zuidbroek. In de jaren zeventig en tachtig maakte hij voor de VVD deel uit van de Groningse gemeenteraad en Provinciale Staten van Groningen.

Minister

In 1993 kwam hij  voor de liberalen in de Tweede Kamer, om vijf jaar later staatssecretaris (Volkshuisvesting en Stedenbeleid) te worden. In 2002 werd Remkes minister van Binnenlandse Zaken, daarna Commissaris van de Koning in Noord-Holland.

In oktober vorig jaar vertrok hij naar Den Haag als waarnemend burgemeester, nadat zijn partijgenoot Pauline Krikke was opgestapt naar aanleiding van het uit de hand gelopen vreugdevuur in Scheveningen tijdens de jaarwisseling van 2018-2019.

Remkes staat ook aan het roer van het adviescollege dat adviezen geeft aan het kabinet over de stikstofproblematiek.

FOM en KNAW

Wim van Saarloos (1955) studeerde natuurkunde aan de Technische Universiteit Delft en promoveerde aan de Universiteit Leiden. Na een periode in de Verenigde Staten werd Van Saarloos in 1991 hoogleraar aan de Universiteit Leiden.

In 2009 werd hij fulltime directeur van de Stichting voor Fundamenteel Onderzoek der Materie (FOM), waarna hij in 2017 opnieuw hoogleraar in Leiden werd. Tussen juni 2018 en juni 2020 was Van Saarloos president van de Koninklijke Nederlandse Akademie van Wetenschappen (KNAW).

Wat doet een RvT?

De RvT is belast met het toezicht op het bestuur en beheer van de RUG door het college van bestuur. De zittende leden zijn Heleen van Balen, Wietze Reehoorn, Harm Post en Annette Roeters.

Abonneer
Laat het weten als er

De spelregels voor reageren: blijf on topic, geen herhalingen, geen URLs, geen haatspraak en beledigingen. / The rules for commenting: stay on topic, don't repeat yourself, no URLs, no hate speech or insults.

guest

0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties