Waarom wordt bij fraude ook de brave student gestraft?

Tentamengesjoemel

Opinie: Waarom wordt bij fraude ook de brave student gestraft?

Waarom moeten alle studenten een tentamen overdoen als een klein aantal heeft gefraudeerd? Als je niet kan aantonen dat iemand gefraudeerd heeft, moet je hem ook niet straffen, betoogt voorzitter Marinus Jongman van de Groninger Studentenbond (GSb).
Marinus Jongman
27 oktober om 11:28 uur.
Laatst gewijzigd op 22 november 2020
om 16:22 uur.
oktober 27 at 11:28 AM.
Last modified on november 22, 2020
at 16:22 PM.

Vorige week werd bekend dat er bij meerdere tentamens aan de Faculteit Economie en Bedrijfskunde (FEB) fraude zou zijn gepleegd, UKrant schreef hier maandag ook over. De oplossing die ze kiezen voor de zogenaamd ‘wijdverspreide’ fraude is het dan maar schrappen van de tentamens en die verplaatsen naar een willekeurige week in het volgende blok.

Wat de Groninger Studentenbond betreft slaat FEB hier de plank compleet mis en ik, als iemand die zelf ook moeite heeft met online studeren, zal uitleggen waarom.

Allereerst is het een achterhaald idee om iedereen maar te straffen voor de fouten van enkelen. De brave student die sinds het begin van het jaar kei- en keihard heeft zitten blokken, wordt de dupe van vermeende fraude van enkelen. Als je niet kan aantonen dat iemand gefraudeerd heeft, moet je die persoon ook niet straffen. In elk ander rechtssysteem is het ‘onschuldig tot het tegendeel is bewezen’, maar hier is het gewoon schuldig.

In een normale situatie was dit dus buitenproportioneel geweest, maar nu al helemaal. Veel studenten hebben het zwaar met studeren sinds alles online is, moeite met concentratie en gebrek aan motivatie zijn nog nooit zulke veelgehoorde klachten geweest.

In elk ander rechtssysteem is het ‘onschuldig tot het tegendeel is bewezen’, maar hier is het gewoon schuldig

Vraag het aan elke studieadviseur: Nu studeren is heel moeilijk. Eerstejaars hebben het daarin extra zwaar, zij hebben geen vergelijkingsmateriaal. Eerst is het einde van hun middelbare schooltijd weggevaagd door de pandemie, vervolgens hun introductietijd en tot slot zijn nu ook nog een deel van de tentamens. Terwijl juist voor eerstejaars studenten de eerste honderd dagen bij hun studie essentieel zijn voor een zachte landing.

Onschuldige en hardwerkende studenten krijgen de deksel op de neus en worden gestraft voor dingen die zij niet gedaan hebben. Faculteiten hebben een half jaar gehad om hun tentamens op orde te krijgen, maar nog steeds gaat het niet goed.

Zo werd maandag bij de FEB een tentamen geschrapt toen een deel al bijna klaar was, omdat een deel van de studenten de digitale examenruimte niet in kon. Het maximum was behaald. Bij rechten zijn ook problemen met de online examenomgeving. Daar hebben ze vorige week maandag zelfs na een aantal losse fraudemeldingen gedreigd alle online tentamens te schrappen.

Ook klagen veel studenten over te veel tentamens op een dag. Zo waren er studenten bij een minor aan de FEB met drie tentamens op een dag. Zo tentamens maken is toch niet meer gezond?

Om een illusie uit de wereld te helpen: het is niet enkel bij deze twee faculteiten dat het moeilijk is. Er is een groter probleem. Er is geen leiderschap binnen de universiteit en al helemaal niet tijdens de coronacrisis.

Elke student, docent, faculteitsbestuurder en opleidingscoördinator zit met de handen in het haar. Ze weten niet meer hoe ze het rond moeten breien. Helaas is nu wel keer op keer de student de dupe van de problematiek. Het was aan het college van bestuur (cvb) om op te staan en deze uitdaging aan te pakken.

Er is geen leiderschap binnen de universiteit en al helemaal niet tijdens de coronacrisis

Tot nu toe hebben ze dit nog niet gedaan. Zo was de verplichting om mondkapjes te dragen er pas een week na de persconferentie over nieuwe maatregelen. Waarom? Omdat het cvb herfstvakantie had. Terwijl andere universiteiten voorop liepen om op donderdag 15 oktober te roepen dat mondkapjes verplicht werden, deden onze bestuurders dat pas vijf dagen later, ná hun vakantie.

Zij geven op dit moment ‘leiding’ aan een onderwijsinstelling waarbij het mantra van de eerstejaars is vervallen van ‘de beste tijd van je leven’ tot ‘ik weet niet of ik mijn studie leuk vind of dat het komt door het online onderwijs’.

De hele crisis laat zien dat onze universiteit de connectie met haar studenten steeds meer aan het verliezen is. We verliezen elkaar in regeltjes, in bureaucratie, in specifieke subartikelen van examenreglementen, in vingertjes wijzen naar elkaar over wie waarvoor verantwoordelijk is, en we vinden elkaar in onze wanhoop.

De universiteit is een chaos, studenten staan op instorten en van een visie of doel is geen sprake meer. Ik wend me tot het cvb. Alsjeblieft neem de leiding, neem je verantwoordelijkheid, doe iets. Zeven maanden na het sluiten van de universiteit is het tijd om op te staan. Het is nu of nooit.

Marinus Jongman is voorzitter van de Groninger Studentenbond (GSb)

Engels

27 October 2020 | 22-11-2020, 16:22
Array

De spelregels voor reageren: blijf on topic, geen herhalingen, geen URLs, geen haatspraak en beledigingen. / The rules for commenting: stay on topic, don't repeat yourself, no URLs, no hate speech or insults.

guest

1 Reactie
Meest gestemd
Nieuwste Oudste
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties