Ombudsfunctionaris is er straks ook voor studenten

Ombudsfunctionaris is er straks ook voor studenten

Ook studenten kunnen straks terecht bij de nieuwe ombudsfunctionaris van de RUG. Bovendien krijgt die een ruimere aanstelling.
23 april om 9:13 uur.
Laatst gewijzigd op 26 april 2021
om 14:02 uur.
april 23 at 9:13 AM.
Last modified on april 26, 2021
at 14:02 PM.
Avatar foto

Door Christien Boomsma

23 april om 9:13 uur.
Laatst gewijzigd op 26 april 2021
om 14:02 uur.
Avatar foto

By Christien Boomsma

april 23 at 9:13 AM.
Last modified on april 26, 2021
at 14:02 PM.
Avatar foto

Christien Boomsma

Christien is sinds 2016 achtergrondcoördinator bij UKrant. Ze plant de achtergrondverhalen en begeleidt de auteurs. Bij haar eigen verhalen ligt de focus op wetenschap en academisch leven. Daarnaast schrijft ze veel over onderwerpen als sociale veiligheid en maakt ze graag persoonlijke interviews. In haar vrije tijd schrijft ze jeugdboeken en geeft schrijftrainingen.

De ombudsfunctionaris is het nieuwe wapen in de strijd tegen grensoverschrijdend gedrag en onveiligheid op de universiteiten. In tegenstelling tot de vertrouwenspersoon van de universiteit, heeft de nieuwe functionaris meer mogelijkheden. Deze kan bijvoorbeeld op eigen initiatief een onderzoek beginnen naar misstanden. Alle Nederlandse universiteiten moeten per 1 juli iemand aanstellen.

Maar de universiteiten hebben daarin ook veel vrijheid. Zo mogen ze zelf beslissen hoe groot de aanstelling van de functionaris is en of studenten ook kunnen aankloppen.

Toegankelijk

Aanvankelijk had het RUG-bestuur gekozen voor een ombudspersoon met een aanstelling van 0,6 fte. Bovendien zou deze niet toegankelijk zijn voor studenten. Wel wilde het college nadenken over uitbreiding van het werkgebied, maar pas nadat er ervaring was opgedaan.

Daar is het na kritiek van de universiteitsraad en overleg met de vakbonden van teruggekomen, staat in een notitie die volgende week wordt besproken in de raad. Ook krijgt de ombudsfunctionaris een aanstelling van 0,8 fte.

Klaagloketten

Jacomijn Wolters van de Integriteitscommissie van de RUG waarschuwt dat het niet de bedoeling is dat medewerkers en studenten meteen naar klaagloketten stappen. ‘We moeten niet de illusie hebben dat we met meldingen en klachten op formele echelons de organisatie tot een fijne organisatie kunnen maken’, zei ze. ‘Voor medewerkers geldt: bespreek de dingen waar je mee zit met je leidinggevende en voor een student is dat de docent.’

‘We willen naar een aanspreekcultuur’, beaamt cvb-voorzitter Jouke de Vries, ‘Als mensen iets doen dat niet geoorloofd is, dan moet je ze daarop kunnen aanspreken.’

Engels

23 April 2021 | 26-4-2021, 14:02
Array

De spelregels voor reageren: blijf on topic, geen herhalingen, geen URLs, geen haatspraak en beledigingen. / The rules for commenting: stay on topic, don't repeat yourself, no URLs, no hate speech or insults.

guest

1 Reactie
Meest gestemd
Nieuwste Oudste
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties