Noodopvang aan Metaallaan langer open

Veel studenten nog op zoek naar een kamer

Noodopvang aan de Metaallaan twee weken langer open

De dakloze studenten die nu nog in de noodopvang aan de Metaallaan slapen, kunnen twee weken langer blijven. De noodvoorziening zou dichtgaan op 1 oktober. Maar er zijn nog te veel studenten die geen permanente kamer hebben gevonden.
Door Edward Szekeres
2 oktober om 11:49 uur.
Laatst gewijzigd op 22 november 2020
om 16:17 uur.
oktober 2 at 11:49 AM.
Last modified on november 22, 2020
at 16:17 PM.

Bijna tweehonderd studenten hebben nog geen kamer gevonden, de mensen die in de Esdoornflat en The Village wonen meegerekend. Het voormalige schoolgebouw aan de Metaallaan zou aanvankelijk dinsdag 1 oktober gesloten worden, maar de deadline is naar 15 oktober verschoven om de achtentwintig studenten die er nu nog wonen extra tijd te geven om een kamer te vinden.

Op dinsdag woonden er nog 118 studenten in de noodopvang in de Esdoornflat; er waren nog twee kamers beschikbaar. In The Village aan de Peizerweg was meer ruimte: daar waren 37 van de tachtig bedden bezet. In het gebouw aan de Metaallaan waren achtentwintig van de honderd bedden verhuurd.

Nog geen kamer

Volgens gemeentewoordvoerder Manon Hoiting hebben vijftig studenten in de Esdoornflat nog geen kamer gevonden. De Esdoornflat gaat op 9 oktober dicht. Studenten die dan nog geen onderdak hebben, zullen naar alle waarschijnlijkheid verhuizen naar de Metaallaan of The Village.

De opvang aan de Peizerweg sluit op 26 oktober. Het is dus mogelijk dat meerdere studenten aan het eind van deze maand dakloos zijn. Volgens de gemeente is het onwaarschijnlijk dat de noodfaciliteiten nog langer openblijven, want het gebouw wordt aan het eind van de maand omgetoverd in een tentamenhal.

Verbouwing

Ook de Esdoornflat wordt verbouwd. Dat zal naar verwachting anderhalf jaar duren. ‘We moeten een streng schema volgen waar we weinig invloed op kunnen uitoefenen. We willen tenslotte ook de kwaliteit van woonvoorzieningen verbeteren, in plaats van alleen maar de capaciteit. Na de verbouwing zal het prettiger wonen zijn in de Esdoornflat’, zegt Monique Louwes van de SSH, de studentenhuisvester die het gebouw beheert.

De partijen die betrokken zijn bij het convenant studenten- en jongerenhuisvesting hebben er alle vertrouwen in dat alle studenten tegen het eind van de maand een kamer zullen hebben. Na 15 oktober is The Village de enige noodopvang die nog open is. ‘We staan klaar voor de studenten die nog komen’, zegt locatiemanager Ronald Helmig.

De gemeente helpt de studenten ook met informatie over huisvesting en informeert ze over beschikbare kamers. ‘Wanneer er nieuwe kamers beschikbaar zijn, biedt de SSH ze eerst aan de studenten in de noodopvang aan’, aldus Manon Hoiting.

Samen een appartement

Maar opvallend genoeg grijpen niet alle studenten die kans met beide handen aan, volgens de SSH. Sommige studenten die elkaar in de noodopvang hebben leren kennen, besluiten samen een appartement te zoeken. Aan de Peizerweg, waar de studenten samen op een grote zaal slapen, hebben vijfenveertig mensen al een kamer gevonden, zegt Ronald Helmig.

Anderen vermaken zich prima in de privékamers in de Esdoornflat of genieten van de bijzondere sfeer aan de Metaallaan. De studenten blijven te lang plakken en dat begint een probleem te worden. ‘We gaan ten onder aan ons eigen succes’, volgens de receptionist aan de Metaallaan.

Engels

02 October 2019 | 22-11-2020, 16:17
Array
Abonneer
Laat het weten als er

De spelregels voor reageren: blijf on topic, geen herhalingen, geen URLs, geen haatspraak en beledigingen. / The rules for commenting: stay on topic, don't repeat yourself, no URLs, no hate speech or insults.

guest

0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties